ßßß Cookit - przepis na Kruche babeczki z białą czekoladą i owocami

Kruche babeczki z białą czekoladą i owocami

nazwa

Wykonanie

Przyłączając się do wspólnego pieczenia w Waniliowej Kuchni nie mogłam się już doczekać żeby spróbować tych babeczek.
Wyszły pyszne. Ja dodałam do nich porzeczki żeby zneutralizować słodkość czekolady. Same babeczki u mnie miały formę " mini" ( normalne foremki gdzies zniknely wrrrr) ,ale to nie zabrało im nic ze swej "pyszności" tylko niestety mniej owoców się zmieściło :)
Ciasto:
35 g miękkiego masła
30 g cukru pudru
150 g mąki
1/4 szklanki kefiru lub śmietany
łyżeczka cukru waniliowego
Mus:
200 g czekolady ( u mnie biała )
200- 220 ml śmietanki 30%
owoce do dekoracji
> Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Dodać mąkę i cukier z wanilią, jeszcze raz zmiksować. Dodać śmietanę, wymieszać dłonią, przełożyć na stolnicę. Zagnieś gładkie ciasto podsypując mąką, chłodzić 15- 30 minut. Po tym czasie rozwałkować jak na pierogi, wykrawać koła i wykładać foremki do babeczek. Piec 15- 25 minut w 180 stopniach, wystudzić.
> Połamaną na kostki czekoladę podgrzać w rondelku z kremówką. Jeszcze ciepły mus przelać do babeczek, odłożyć do zastygnięcia, udekorować.
Źródło:http://seven-days-in-sunny-june.blogspot.com/2012/06/wspolne-pieczenie-kruche-babeczki-z.html