Wykonanie
Przyłączając się do wspólnego pieczenia w Waniliowej Kuchni nie mogłam się już doczekać żeby spróbować tych babeczek.Wyszły pyszne. Ja dodałam do nich
porzeczki żeby zneutralizować słodkość
czekolady. Same babeczki u mnie miały formę " mini" ( normalne foremki gdzies zniknely wrrrr) ,ale to nie zabrało im nic ze swej "pyszności" tylko niestety mniej
owoców się zmieściło :)
Ciasto:35 g miękkiego
masła30 g
cukru pudru150 g
mąki1/4 szklanki
kefiru lub
śmietanyłyżeczka
cukru waniliowegoMus:200 g
czekolady ( u mnie biała )200- 220 ml
śmietanki 30%owoce do dekoracji>
Masło utrzeć na puch z
cukrem pudrem. Dodać
mąkę i
cukier z
wanilią, jeszcze raz zmiksować. Dodać
śmietanę, wymieszać dłonią, przełożyć na stolnicę. Zagnieś gładkie ciasto podsypując
mąką, chłodzić 15- 30 minut. Po tym czasie rozwałkować jak na pierogi, wykrawać koła i wykładać foremki do babeczek. Piec 15- 25 minut w 180 stopniach, wystudzić.> Połamaną na kostki
czekoladę podgrzać w rondelku z kremówką. Jeszcze ciepły mus przelać do babeczek, odłożyć do zastygnięcia, udekorować.