Ostatnio na moim stole królują zupy.Treściwe,pożywne,sycące. Nic dziwnego skoro pogoda nie rozpieszcza,słońca wciąż za mało.Trzeba jakoś się rozgrzać i poprawić nastrój.Ta zupa jest idealna na mrozy. Pyszna,gęsta i naprawdę pożywna!Krem z fasoli250 g białej fasoli namoczonej przez noc1 l bulionuliść laurowyziele angielskiesól,pieprzłyżeczka przyprawycurrykilka ziemniakówFasolę gotujemy do miękkości ( najlepiej w bulionie,podlewając ew od czasu do czasu wodą gdy płynu będzie zbyt mało) z liściem laurowym,zielem angielskim.Pod koniec gotowania doprawiamy solą,pieprzem i przyprawącurry.Po 10 minutach od przyprawienia wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie i zupę miksujemy.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.Pieczemy w piekarniku do ze złocenia się lub smażymy kilka minut w frytkownicy ( pamiętając o odsączeniu ziemniaków na ręczniku papierowym ).Zupę podajemy z ziemniaczkami co daje bardzo fajny efekt smakowy.Smacznego