ßßß Cookit - przepis na szaszłyki z piersi kurczaka na ryżu z dipem paprykowym z olejem rzepakowym

szaszłyki z piersi kurczaka na ryżu z dipem paprykowym z olejem rzepakowym

nazwa

Wykonanie

Wróbelki ćwierkają najbliższy weekend będzie piękna słoneczna pogoda. To się dobrze składa w sobotę rozpalam grilla, a wraz z ,nim powstaną pyszne dania. Jedną z moich propozycji na sobotę są szaszłyki z piersi kurczaka podane na ryżu z sosem z dipem paprykowym na bazie oleju rzepakowego jest naturalnym źródłem kwasów omega ponieważ zdrowy, bez charakterystycznego zapachy,jest numer jeden w mojej kuchni. Szaszłyki wyszły genialne w smaku i co ważne dietetyczne.Niebo w gębie :)
Składniki
50 dag piersi z kurczaka na glazurę
1/4 szkl wina wytrawnego
1/4 szkl sosu sojowego
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka cukru brązowego
1/4 łyżeczki imbiru w proszku.
dip paprykowy
1 papryka czerwona
klika kawałków marynowanej papryki
3 łyżki oleju rzepakowego
sól,pieprz do smaku
dodatkowo
100g ryżu.
wykonanie
Glazura
Do miseczki wlewamy olej, wino ,sos sojowy, cukier brązowy, imbir dokładnie wszystko mieszamy. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy kroimy na paski. Wkładamy do glazury wkładamy do lodówki na dwie godziny. Kawałki piersi nakładamy na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki układamy na rozgrzanym ruszcie i pieczemy często przewracając. Co jakiś czas smarujemy naszą marynatą.
Paprykę pieczemy 15 minut w 250 stopniach, następnie obieramy ze skórki wkładamy do miski dodajemy kilka kawałów papryki marynowanej wlewamy olej rzepakowy wszystko miksujemy blenderem doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu
Smacznego
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2014/06/szaszyki-z-piersi-kurczaka-na-ryzu-z.html