ßßß
Składniki50 dag piersi z kurczaka na glazurę1/4 szkl wina wytrawnego1/4 szkl sosu sojowego2 łyżki oleju rzepakowego1 łyżka cukru brązowego1/4 łyżeczki imbiru w proszku.dip paprykowy1 papryka czerwonaklika kawałków marynowanej papryki3 łyżki oleju rzepakowegosól,pieprz do smakudodatkowo100g ryżu.
wykonanieGlazuraDo miseczki wlewamy olej, wino ,sos sojowy, cukier brązowy, imbir dokładnie wszystko mieszamy. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy kroimy na paski. Wkładamy do glazury wkładamy do lodówki na dwie godziny. Kawałki piersi nakładamy na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki układamy na rozgrzanym ruszcie i pieczemy często przewracając. Co jakiś czas smarujemy naszą marynatą.Paprykę pieczemy 15 minut w 250 stopniach, następnie obieramy ze skórki wkładamy do miski dodajemy kilka kawałów papryki marynowanej wlewamy olej rzepakowy wszystko miksujemy blenderem doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniuSmacznego