Wykonanie
Pastę z
awokado kiedyś już robiłam i bardzo mi smakowała. Tym razem wersja z dodatkiem
fasoli i
groszku. Jeśli lubicie guacamole, ta pasta też powinna Wam zasmakować.Przepis z książki " Dieta roślinna na co dzień " J.Hever.1 dojrzałe obrane
awokado1/3 szklanki rozmrożonego
groszku2/3 puszki
białej fasoli, opłukanej i odsączonej(ok.160 g)3-4 łyżeczki
soku z cytryny (lub
limonki)1/3 łyżeczki
chili w proszku1/4 łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzu1 mały ząbek
czosnku (lub 1/4 łyżeczki suszonego
czosnku)2 łyżki
oliwy1/4 -1/2 łyżeczki
soli (dawkować stopniowo)dodatek: dowolny
chleb (u mnie Orkiszowy dobrodziej ze sklepu Chlebnazdrowie)Do robota kuchennego z ostrzem S (lub do blendera) wrzucić wszystkie składniki. Miksować wszystko do momentu, aż składniki dobrze się ze sobą wymieszają, ale konsystencja będzie ziarnista.Na koniec spróbować i ewentualnie przyprawić dla uzyskania optymalnego dla na smaku. Jeśli pasta jest za gęsta, można dodać 1 łyżeczkę
wody lub
oliwy.Przechowywać w słoiku, w lodówce do 2 dni .