ßßß Cookit - przepis na Pasta do chleba z awokado, groszkiem i fasolą

Pasta do chleba z awokado, groszkiem i fasolą

nazwa

Wykonanie

Pastę z awokado kiedyś już robiłam i bardzo mi smakowała. Tym razem wersja z dodatkiem fasoli i groszku. Jeśli lubicie guacamole, ta pasta też powinna Wam zasmakować.
Przepis z książki " Dieta roślinna na co dzień " J.Hever.
1 dojrzałe obrane awokado
1/3 szklanki rozmrożonego groszku
2/3 puszki białej fasoli, opłukanej i odsączonej(ok.160 g)
3-4 łyżeczki soku z cytryny (lub limonki)
1/3 łyżeczki chili w proszku
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 mały ząbek czosnku (lub 1/4 łyżeczki suszonego czosnku)
2 łyżki oliwy
1/4 -1/2 łyżeczki soli (dawkować stopniowo)
dodatek: dowolny chleb (u mnie Orkiszowy dobrodziej ze sklepu Chlebnazdrowie)
Do robota kuchennego z ostrzem S (lub do blendera) wrzucić wszystkie składniki. Miksować wszystko do momentu, aż składniki dobrze się ze sobą wymieszają, ale konsystencja będzie ziarnista.
Na koniec spróbować i ewentualnie przyprawić dla uzyskania optymalnego dla na smaku. Jeśli pasta jest za gęsta, można dodać 1 łyżeczkę wody lub oliwy.
Przechowywać w słoiku, w lodówce do 2 dni .
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/09/pasta-do-chleba-z-groszkiem-i-fasola.html