Wykonanie
Szynka w galarecie zawsze kojarzy mi się z weselami i przyjęciami rodzinnymi. Moim zdaniem nie ma imprezy bez takiej
szynki, dlatego przygotowuję ją na przeróżne okazje. Przez to, że ma bardzo wyraźny smak
chrzanu jest doskonałym dodatkiem do sałatki i nieodzownym elementem tzw. zimnej płyty. To przystawka, która kosztuje parę groszy a efektownie wygląda i smakuje.Składniki:9 plastrów
szynki konserwowej200 g
serka białego z
chrzanem1/2 małego słoiczka
chrzanu1 szklanka rosołu1,5 łyżeczki
żelatynyugotowana
marchewka do dekoracjiświeże
zioła do dekoracji
Serek wymieszać z
chrzanem. Każdy plaster
szynki smarować nadzieniem
chrzanowym i zwijać w roladki. Ułożyć je na talerzu.
Marchewkę pokroić dekoracyjnie i razem z
ziołami ułożyć na półmisku z roladkami. Rosół doprowadzić prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i wsypać
żelatynę. Kiedy przestygnie zalać roladki. Odstawić do lodówki do stężenia.