ßßß
Szynka w galarecie zawsze kojarzy mi się z weselami i przyjęciami rodzinnymi. Moim zdaniem nie ma imprezy bez takiej szynki, dlatego przygotowuję ją na przeróżne okazje. Przez to, że ma bardzo wyraźny smak chrzanu jest doskonałym dodatkiem do sałatki i nieodzownym elementem tzw. zimnej płyty. To przystawka, która kosztuje parę groszy a efektownie wygląda i smakuje.Składniki:9 plastrów szynki konserwowej200 g serka białego z chrzanem1/2 małego słoiczka chrzanu1 szklanka rosołu1,5 łyżeczki żelatynyugotowana marchewka do dekoracjiświeże zioła do dekoracjiSerek wymieszać z chrzanem. Każdy plaster szynki smarować nadzieniem chrzanowym i zwijać w roladki. Ułożyć je na talerzu. Marchewkę pokroić dekoracyjnie i razem z ziołami ułożyć na półmisku z roladkami. Rosół doprowadzić prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i wsypać żelatynę. Kiedy przestygnie zalać roladki. Odstawić do lodówki do stężenia.