Wykonanie

Roladki z
szynki konserwowej są obowiązkowym punktem każdej imprezy jaką organizuje. Może pomyślicie, że to monotonne i nudne, ale nic podobnego. Roladki zawsze szybko schodzą, dlatego wolę zrobić ich więcej, zamiast kupować jakieś inne
wędliny, które nie dość, że tylko leżą na talerzu, to jeszcze po kilku godzinach się zeschną i nie wyglądają zachęcająco. Galareta to dobry sposób, by utrzymać świeżość
wędlin i
mięs.Roladki z
szynki konserwowej można zrobić z różnymi rodzajami
serków, ale chyba nr 1 to
chrzanowy, chyba dlatego, że
chrzan i
szynka tworzą nierozłączny duet :)

Składniki:20 dag
szynki konserwowej pokrojonej w cienkie plasterki1
serek almette np.
chrzanowy,
śmietankowy,
ziołowy lub inny2 łyżeczki
żelatyny350ml
wody lub rosołu (wtedy ½
kostki rosołowej lub 1 łyżeczka
vegety)1
kostka rosołowa lub 2 łyżeczki
vegetyKilka listków
natki pietruszkiŻelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej przegotowanej
wody i pozostawiamy na około 3 – 5 minuty, by zgęstniała. Do 350ml zagotowanej, gorącej
wody, dodajemy namoczoną
żelatynę,
kostkę rosołową lub
vegetę i razem mieszamy, a następnie pozostawiamy, by wystygła.Plasterki
szynki układamy równo jeden na drugim, a następnie przecinamy na mniejsze w zależności od wielkości plasterki, w zależności od wielkości. Ja zwykle przecinam na 3 lub 4 części. Następnie nakładamy na końce każdego z plasterków
serek i zwijamy w roladki. Gotowe roladki układamy na talerz lub półmisek, najlepiej by był on nieco głębszy niż wysokość roladek.

Zimną, lekko tężejącą
galaretkę przelewamy przez sito na roladki, ozdabiamy
natką pietruszki, a następnie wkładamy do lodówki i pozostawiamy do wystygnięcia.

R E K L A M A