Wykonanie
Przepis na ciasto kruche stosuję od dawna,świetnie się sprawdza do babeczek,ciast z
owocami, z
serem,
makiem itp.Ciasto po upieczeniu jest kruche,delikatne i smaczne.Nie opada,wprawdzie ani razu nie miałam zakalca,piekąc nawet z świeżymi
owocami.Polecam swój sprawdzony przepis.Babeczki piekłam bez obciążania ich ziarnami ,ponieważ wolę je pulchniejsze i troszkę wyrośnięte.
Z podanych składników wychodzi 40 babeczek,ciasta wystarcza na jedną blaszkę do jabłecznika,sernika,makowca.SKŁADNIKI :250 g
margaryny o pokojowej temperaturze4 szklanki
mąki pszennej tortowej1 szklanka
cukru pudru2 duże łyżki gęstej
śmietany1
żółtkoPRZYGOTOWANIE :Wszystkie składniki na kruche ciasto przekładamy do miski,dokładnie zagniatamy tak aż ciasto będzie gładkie,jednolite i mięciutkie.Zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na jedną godzinę.Jeżeli nam się spieszy ciasto możemy użyć od zaraz.(Jak chcemy aby ciasto było bardziej puszyste i miękkie dodajemi 1 łyżeczkę
proszku do pieczenia,wtedy ciasto będzie półkruche )Ciasto dzielimy na pół,każdą część rozwałkujemy na grubość 2-3 mnm,wycimy foremką
kułka (foremki smarujemy
oliwą) .
Kułka wkładamy do foremek lekko je dociskając i formując.Jeżeli chcemy mniej babeczek używamy tylko 1/2 części ciasta.Recztę zamrażamy.Pieczemy w temperaturze 170-180 *C,przez około 15-20 minut.