Wykonanie
Wraz z nadchodzącą zimą i coraz chłodniejszymi dniami przychodzi ochota na kubek rozgrzewającego, aromatycznego grzanego
wina. Przygotowuję je w tradycyjny sposób i taki lubię najbardziej.
SKŁADNIKI :1 litr
wina czerwonego półwytrawnegoskórka z 1
pomarańczyskórka z 1/2
cytrynycukier trzcinowy 1-2 łyżki6
goździków3 gwiazdki
anyżukawałek świeżego
imbiru około 1 cm1 laska
cynamonu1 duża
pomarańcza pokrojona w plastry2-3 kieliszki
rumu ( niekoniecznie )Do garnka wlewamy
wino, dodajemy skórki z wcześniej wyszorowanych
cytrusów. Wrzucamy
goździki,
imbir, laskę
cynamonu i kawałek
imbiru. Podgrzewamy ale nie dopuszczamy do zagotowania. Gdy
wino będzie bliskie wrzenia, wsypujemy
cukier i mieszamy.
Wino przelewamy do dzbanka, przed podaniem dodajemy plastry
pomarańczy. Rozlewamy do kieliszków.