Wykonanie
Późna już
pora... Idealna na coś mocniejszego... Przygotowałam więc szybciutko wyborne grzane
wino... Mmmm... Pyszne, aromatyczne, intensywne... Banalnie proste....
Wino słodkie ze zbyt duża ilością
cukru nie będzie dobrze smakować, zaś w
winie wytrawnym po dużym dosłodzeniu może być wyczuwalny
cukier lub
miód. Dlatego najbardziej polecam
wino półwytrawne lub półsłodkie. Kto z Was nie próbował domowego
wina grzanego, ten musi koniecznie błąd naprawić... Doskonałe na poprawę nastroju, na jesienno-zimową depresję, na chłodne wieczory... Gorąco polecam!SKŁADNIKI:1 butelka
czerwonego wina półwytrawnego lub półsłodkiego7
goździków1
pomarańcza - skórka i sok lub plastry4 gwiazdki
anyżu1/3 łyżeczki
cynamonu lub 1 laska
cynamonumiód lub
cukier trzcinowy do smakuWYKONANIE:
Pomarańcze dokładnie umyj i pokrój w plastry (możesz też wycisnąc sok i zetrzeć skórkę, ja wolę jednak pierwszy sposób). Przełóż je do garnka.Dodaj do
pomarańczy wszystkie
przyprawy,
miód lub
cukier, wlej
wino i podgrzewaj, jednak uważaj, żeby
wino się nie zagotowało. 60 stopni C to odpowiednia temperatura
wina. Jeśli nie masz termometru wystarczy, ze
wino nie będzie wrzało.
Wino rozlej do szklanek. Smacznego!