Wykonanie
Chleb razowy na
ciemnym piwie, lekko słodkawy o świeżym zapachu pieczonego
chleba. Bardzo smaczny. Polecam.
SKŁADNIKI :3 szklanki
mąki chlebowej typu 7501 szklanka
mąki żytniej2 łyżki
otrąb pszennych1 szklanka kwasu1 łyżka
soli1 szklanka
piwa karmi1/2 kostki
drożdży 100 g1/2 szklanki
wody1
jajko do posmarowania
chlebaPRZYGOTOWANIE :
Drożdże rozrabiamy w 1/2 szklance
wody, wlewamy do dużej miski łącznie z kwasem i
piwem. Wsypujemy wszystkie suche składniki. Wyrabiamy ciasto, w razie konieczności, gdyby ciasto nie chciało się zagnieść dolewamy
wody, ciasto nie może być zbyt twarde, ponieważ będzie nam ciężko je wyrabiać. Chwilkę wyrabiamy, przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, lekko podsypując
mąką wyrabiamy kilka minut. Formujemy wałek, przekładamy do podłużnej formy wysypanej
mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
Chleb smarujemy rozmąconym
jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 * C, przez około 40 minut, po 20 minutach temperaturę zmniejszamy, chlebek nie może nam się zbytnio spiec.Studzimy na kratce do całkowitego wystygnięcia.