ßßß Cookit - przepis na CHLEB RAZOWY NA CIEMNYM PIWIE

CHLEB RAZOWY NA CIEMNYM PIWIE

nazwa

Wykonanie

Chleb razowy na ciemnym piwie, lekko słodkawy o świeżym zapachu pieczonego chleba. Bardzo smaczny. Polecam.
SKŁADNIKI :
3 szklanki mąki chlebowej typu 750
1 szklanka mąki żytniej
2 łyżki otrąb pszennych
1 szklanka kwasu
1 łyżka soli
1 szklanka piwa karmi
1/2 kostki drożdży 100 g
1/2 szklanki wody
1 jajko do posmarowania chleba
PRZYGOTOWANIE :
Drożdże rozrabiamy w 1/2 szklance wody, wlewamy do dużej miski łącznie z kwasem i piwem. Wsypujemy wszystkie suche składniki. Wyrabiamy ciasto, w razie konieczności, gdyby ciasto nie chciało się zagnieść dolewamy wody, ciasto nie może być zbyt twarde, ponieważ będzie nam ciężko je wyrabiać. Chwilkę wyrabiamy, przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, lekko podsypując mąką wyrabiamy kilka minut. Formujemy wałek, przekładamy do podłużnej formy wysypanej mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Chleb smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 * C, przez około 40 minut, po 20 minutach temperaturę zmniejszamy, chlebek nie może nam się zbytnio spiec.
Studzimy na kratce do całkowitego wystygnięcia.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/10/chleb-razowy-na-ciemnym-piwie.html