Wykonanie
Dyniowy dżem pachnący szarlotką :-) Doskonały do naleśników, gofrów, czy przełożenia
biszkoptu.Składniki:2 kg dyni1
banan3
gruszki1 łyżeczka
cynamonupół łyżeczki
przyprawy do szarlotkigarść
suszonej żurawinyszczypta
imbirucukier do smaku3/4 szklanki
wodyDynię należy obrać i pokroić w kostkę, następnie przełożyć do garnka, dodać
wodę i smażyć aż zmięknie (uważać aby nie przypaliła się, co jakiś czas mieszać).Gdy
dynia będzie miękka dodajemy obrane i pokrojone
gruszki i
banana i smażymy do czasu aż powstanie konsystencja
dżemu. Na końcu dodajemy
cukier,
przyprawy oraz
żurawinę. Pozostawiamy na ogniu jeszcze przez 10 minut. Następnie przekładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy 10 minut.Smacznego!inspiracja