Wykonanie
Dzisiejsze danie to wynik ćwiczeń przedświątecznych.Zaczęłam myśleć o wigilijnych potrawach i postanowiłam popracować nad dobrym i prostym przepisem na pierogi, a właściwie na ciasto na nie. Z farszami radzę sobie doskonale, ale dobry przepis na ciasto to dla mnie ciągle tajemnica. Na szczęście chyba
mogę powiedzieć, że to była tajemnica, bo po wypróbowaniu przepisu Ewy, łatwego i szybkiego, jestem spokojna o pierogi wigilijne.Pierogi zrobiłam z farszem nie do końca świątecznym, ale bardzo dobrym; tak dobrym, że zdjęcia udało mi się zrobić w ostatniej chwili, kiedy były już na patelni.PIEROGI Z
DYNIĄ,
RICOTTĄ I
SEREM GRUYERESkładniki:ciasto na pierogi:220g
mąki4 łyżki
oliwy z oliwek4 łyżki
wodysólfarsz:2 dość grube plastry dyni, wydrążone i pokrojone na duże kawałkiokoło 200g
serka ricotta1/2 opakowania
serka bryndzakawałek
sera Gruyere, startego na tarce o grubych oczkach
sól,
pieprzJak zrobiłam:ciasto na pierogi:1. W
mące ze szczyptą
soli zrobiłam dołek, wlałam do niego
oliwę i lekko rozmieszałam.
Potem dolewałam po łyżce
wody i dalej mieszałam. Kiedy zużyłam już całą
wodę, zaczęłam wyrabiać ciasto. Wyrabiałam, aż było gładkie i elastyczne. Jeżeli jest trochę za suche, można dodać odrobinę
wody podczas wyrabiania.2. Ciasto podzieliłam na dwie części, żeby było łatwiej rozwałkować, każdą osobno, na jak najcieńsze placki. W plackach wykrawałam spore kółka. W dużym garnku zagotowałam
wodę z odrobiną
soli.
farsz:1. Pokrojoną
dynię posypałam lekko
solą i
pieprzem i usmażyłam na patelni z 2 łyżkami
oliwy. Kiedy zrobiła się miękka, a trwało to kilka minut, o tej
porze roku
dynie łatwo się rozgotowują, rozgniotłam ją widelcem na papkę. Ostudziłam.2. Dodałam
ser ricotta, kremową
bryndzę a
potem starty ser Gruyere. Wszystko wymieszałam na gładką masę. Jeszcze trochę doprawiłam.3. Na krążki ciasta nakładałam po łyżce farszu i dokładnie zlepiałam brzegi. Wrzucałam na gotującą
wodę i gotowałam około 2 minuty od wypłynięcia.
Pierogi smakują doskonale polane
oliwą z dodatkiem
jogurtu greckiego.Co do farszu, można wymieniać składniki; nie trzeba używać
serka ricotta,
tłusty ser twarogowy też będzie dobry. Podobnie z
serem gruyere, może to być każdy inny, ostry w smaku,
ser żółty.A do pierogów świątecznych można zrobić tradycyjny farsz
grzybowy, ziemniaczany czy z
kapusty kiszonej, oczywiście.
Moje pierogi były odsmażana bo takie lubię najbardziej, ale oczywiście gorące, prosto z
wody są również bardzo dobre.