ßßß Cookit - przepis na 2 grudnia 2012

2 grudnia 2012

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsze danie to wynik ćwiczeń przedświątecznych.
Zaczęłam myśleć o wigilijnych potrawach i postanowiłam popracować nad dobrym i prostym przepisem na pierogi, a właściwie na ciasto na nie. Z farszami radzę sobie doskonale, ale dobry przepis na ciasto to dla mnie ciągle tajemnica. Na szczęście chyba mogę powiedzieć, że to była tajemnica, bo po wypróbowaniu przepisu Ewy, łatwego i szybkiego, jestem spokojna o pierogi wigilijne.
Pierogi zrobiłam z farszem nie do końca świątecznym, ale bardzo dobrym; tak dobrym, że zdjęcia udało mi się zrobić w ostatniej chwili, kiedy były już na patelni.
PIEROGI Z DYNIĄ, RICOTTĄ I SEREM GRUYERE
Składniki:
ciasto na pierogi:
220g mąki
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki wody
sól
farsz:
2 dość grube plastry dyni, wydrążone i pokrojone na duże kawałki
około 200g serka ricotta
1/2 opakowania serka bryndza
kawałek sera Gruyere, startego na tarce o grubych oczkach
sól, pieprz
Jak zrobiłam:
ciasto na pierogi:
1. W mące ze szczyptą soli zrobiłam dołek, wlałam do niego oliwę i lekko rozmieszałam. Potem dolewałam po łyżce wody i dalej mieszałam. Kiedy zużyłam już całą wodę, zaczęłam wyrabiać ciasto. Wyrabiałam, aż było gładkie i elastyczne. Jeżeli jest trochę za suche, można dodać odrobinę wody podczas wyrabiania.
2. Ciasto podzieliłam na dwie części, żeby było łatwiej rozwałkować, każdą osobno, na jak najcieńsze placki. W plackach wykrawałam spore kółka. W dużym garnku zagotowałam wodę z odrobiną soli.
farsz:
1. Pokrojoną dynię posypałam lekko solą i pieprzem i usmażyłam na patelni z 2 łyżkami oliwy. Kiedy zrobiła się miękka, a trwało to kilka minut, o tej porze roku dynie łatwo się rozgotowują, rozgniotłam ją widelcem na papkę. Ostudziłam.
2. Dodałam ser ricotta, kremową bryndzę a potem starty ser Gruyere. Wszystko wymieszałam na gładką masę. Jeszcze trochę doprawiłam.
3. Na krążki ciasta nakładałam po łyżce farszu i dokładnie zlepiałam brzegi. Wrzucałam na gotującą wodę i gotowałam około 2 minuty od wypłynięcia.
Pierogi smakują doskonale polane oliwą z dodatkiem jogurtu greckiego.
Co do farszu, można wymieniać składniki; nie trzeba używać serka ricotta, tłusty ser twarogowy też będzie dobry. Podobnie z serem gruyere, może to być każdy inny, ostry w smaku, ser żółty.
A do pierogów świątecznych można zrobić tradycyjny farsz grzybowy, ziemniaczany czy z kapusty kiszonej, oczywiście.
Moje pierogi były odsmażana bo takie lubię najbardziej, ale oczywiście gorące, prosto z wody są również bardzo dobre.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2012/12/2-grudnia-2012.html