Wykonanie
Dziś nigeryjski chlebek
bananowy, lecz nie
dajcie się zmylić nazwie. To ciasto z
chlebem wspólną ma tylko nazwę. Przepis na nie dostałam pół roku temu od koleżanki J. Od tamtej
pory piekę je przy każdej nadarzającej się okazji. Jest pyszne, lepkie, słodkie i
bananowe! Jeśli chodzi o wykonanie, to uważam, że nie ma nic prostszego. Polecam je serdecznie. Pieczcie je na sobotę, na niedzielę, na święta, na wszystko.Składniki:2
jajka1 i 3/4 szkl.
mąki1 i 1/2 szkl.
cukru1/4 szkl.
maślanki1/5 szkl.
oleju2
banany1 łyżeczka
sodygarść małych
rodzynek (duże mogą się przypalić)garść
orzechów włoskich (opcjonalnie)1 łyżka
syropu karmelowego (ja użyłam tego z przepisu na www.mojewypieki.blox.pl) - jest mój własny dodatek, nadaje ciastu ładnego, brązowego koloru.
Banany rozgnieść w misce widelcem, następnie przesiać do nich
mąkę i dodać
jajka,
cukier,
mąkę,
maślankę,
olej,
sodę i
syrop. Wszystko zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać posiekane
orzechy włoskie i
rodzynki, moczone wcześniej we wrzątku i odsączone. Wymieszać łyżką.Piec 1h 15 min w temp. 180 C. Po godzinie sprawdzać czy się nie przypala.