ßßß Cookit - przepis na Nigeryjski chlebek bananowy

Nigeryjski chlebek bananowy

nazwa

Wykonanie

Dziś nigeryjski chlebek bananowy, lecz nie dajcie się zmylić nazwie. To ciasto z chlebem wspólną ma tylko nazwę. Przepis na nie dostałam pół roku temu od koleżanki J. Od tamtej pory piekę je przy każdej nadarzającej się okazji. Jest pyszne, lepkie, słodkie i bananowe! Jeśli chodzi o wykonanie, to uważam, że nie ma nic prostszego. Polecam je serdecznie. Pieczcie je na sobotę, na niedzielę, na święta, na wszystko.
Składniki:
2 jajka
1 i 3/4 szkl. mąki
1 i 1/2 szkl. cukru
1/4 szkl. maślanki
1/5 szkl. oleju
2 banany
1 łyżeczka sody
garść małych rodzynek (duże mogą się przypalić)
garść orzechów włoskich (opcjonalnie)
1 łyżka syropu karmelowego (ja użyłam tego z przepisu na www.mojewypieki.blox.pl) - jest mój własny dodatek, nadaje ciastu ładnego, brązowego koloru.
Banany rozgnieść w misce widelcem, następnie przesiać do nich mąkę i dodać jajka, cukier, mąkę, maślankę, olej, sodę i syrop. Wszystko zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać posiekane orzechy włoskie i rodzynki, moczone wcześniej we wrzątku i odsączone. Wymieszać łyżką.
Piec 1h 15 min w temp. 180 C. Po godzinie sprawdzać czy się nie przypala.
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2011/04/nigeryjski-chlebek-bananowy.html