Wykonanie

Eksperymenty w kuchni to rzecz bardzo ryzykowna. Czasem coś wychodzi niezjadliwe i wszystkie starannie dobrane składniki lądują w koszu, a receptura zostaje głęboka pogrzebana
między przepisami-nie-do-powtórzenia. Tym razem eksperyment się udał i zupa wyszła palce lizać. Ot, tylko gotować.Składniki:250 g
wieprzowinymieszanka chińskich warzyw:
por,
marchewka,
grzyby mun,
pędy bambusapuszka
mleka kokosowego2
kostki rosołowe3 szkl
wodysól,
pieprz1 łyżka
cukruchilli w proszku1 ząbek
czosnkukawałek kory
cynamonuWarzywa zalewamy
wodą, dodajemy
kostki rosołowe i gotujemy na wolnym ogniu.
Wieprzowinę kroimy w paski, rozbijamy je pod folią na cienkie plastry, kroimy na jeszcze mniejsze kawałki, solimy i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoto. Po czym dorzucamy do naszej zupy, podobnie jak posiekany
czosnek i korę
cynamonu. Całość gotujemy ok. 20-30 min, aż lekko zgęstnieje. Po tym czasie doprawiamy
chilli i wlewamy
mleko kokosowe, ciągle mieszając. Dosładzamy do smaku. Podajemy lekko ostygniętą.Palce lizać