Wykonanie
            
Już sam kolor tego 
dżemu jest obłędny. Smak odrobinę ostry za sprawą swieżego 
imbiru (absolutnie nie dla osób, które cierpnią na przewlekłą chorobę układu pokarmowego). Porcja takiego 
dżemu rozgrzeje żołądek niczym kieliszeczek "
nalewki babuni" ;). 
Imbir posiada właściwości lecznicze, 
miedzy innymi łagodzi 
bóle miesiączkowe, warto więc dodać trochę 
dżemu do 
herbaty, gdy zauważymy pierwsze oznaki PMS. Fajnie też będzie się komponował z ciemnym kolorem np. 
czekoladowych ciastek.Inspirowałam się tym przepisem.Składniki na 8 słoików (o pojemności 250 ml):2 kg oczyszczonej dyni (pokrojonej w kostkę)ok. 100 g swieżego 
imbiru (startego na tarce o drobnych oczkach)2 
cytryny400 ml 
wody (1,6 szklanki)700 g 
cukru żelującego do 
dżemów niskosłodzonych 3:1 (dwa opakowania po 350 g)
Cytryny wyparzyć i zetrzeć z nich skórkę na tartce o drobnych oczkach. Startą skórkę odstawić na bok, a z 
cytryn usunąć biały miąższ i pokroić na mniejsze kawałki (usunęłam również cienkie błonki, które dzielą 
owoc na cząstki).Pokrojoną 
dynię umieścić w dużym garnku, dolać 
wodę, dodać miąższ z 
cytryny i starty 
imbir. Gotować pod przykryciem do czasu, aż 
dynia zmięknie. 5-10 minut przed końcem gotowania garnek odkryć, by ewentualny nadmiar 
wody odparował.Tak przygotowaną 
dynię zmiksować za pomocą blendera. Dodać 
cukier żelujący oraz 
skórkę z cytryny, wymieszać i gotować jeszcze 10 minut, aż 
cukier się rozpuści.Gotowy 
dżem ostrożnie przełożyć do słoiczków. Mocno zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.Życzę smacznego!



Udział w akcjach kulinarnych: