Wykonanie
Już sam kolor tego
dżemu jest obłędny. Smak odrobinę ostry za sprawą swieżego
imbiru (absolutnie nie dla osób, które cierpnią na przewlekłą chorobę układu pokarmowego). Porcja takiego
dżemu rozgrzeje żołądek niczym kieliszeczek "
nalewki babuni" ;).
Imbir posiada właściwości lecznicze,
miedzy innymi łagodzi
bóle miesiączkowe, warto więc dodać trochę
dżemu do
herbaty, gdy zauważymy pierwsze oznaki PMS. Fajnie też będzie się komponował z ciemnym kolorem np.
czekoladowych ciastek.Inspirowałam się tym przepisem.Składniki na 8 słoików (o pojemności 250 ml):2 kg oczyszczonej dyni (pokrojonej w kostkę)ok. 100 g swieżego
imbiru (startego na tarce o drobnych oczkach)2
cytryny400 ml
wody (1,6 szklanki)700 g
cukru żelującego do
dżemów niskosłodzonych 3:1 (dwa opakowania po 350 g)
Cytryny wyparzyć i zetrzeć z nich skórkę na tartce o drobnych oczkach. Startą skórkę odstawić na bok, a z
cytryn usunąć biały miąższ i pokroić na mniejsze kawałki (usunęłam również cienkie błonki, które dzielą
owoc na cząstki).Pokrojoną
dynię umieścić w dużym garnku, dolać
wodę, dodać miąższ z
cytryny i starty
imbir. Gotować pod przykryciem do czasu, aż
dynia zmięknie. 5-10 minut przed końcem gotowania garnek odkryć, by ewentualny nadmiar
wody odparował.Tak przygotowaną
dynię zmiksować za pomocą blendera. Dodać
cukier żelujący oraz
skórkę z cytryny, wymieszać i gotować jeszcze 10 minut, aż
cukier się rozpuści.Gotowy
dżem ostrożnie przełożyć do słoiczków. Mocno zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: