Wykonanie
Gomółka to jede n z najlepszych dodatków do wie lkanocnego
żuru. To także świetna przekąska. Moja babcia zawsze taką robiła na W ielkanoc, później moja mama robiła ją według przepisu swojej teściowej, a teraz i ja ją robię. Polecam gorąco nie tylko na Święta!


Składniki:1 kg
białego sera3-6
żółtek (im więcej, tym
ser wyjdzie bardziej żółciutki)
kmineks ól do smakuSposób przygotowania:1.
Ser rozdrabniamy widelcem, wbijamy
żółtka, dodajemy
kminek i solimy do smaku. Dokładnie wszystko mieszamy.2. Z
sera l epimy 2-3 kule, owijamy je ściereczką, obciążamy czymś cięższym i odstawiamy do wysuszenia w ciepłe miejsce, np . w pobliżu kaloryfera . Gomółki podczas suszenia nabiorą ładnego żółt ego koloru od
żółtek. Można też gomółki podsuszyć w piekarniku, w niedużej temperaturze, inaczej popękają.3. Tak przygotowany
ser można przechowywać nawet kilka tygodni.4. Dodajemy go do
żurku lub jako przekąska.Smacznego!!!