ßßß Cookit - przepis na Gomółka serowa czyli suszony ser do żurku

Gomółka serowa czyli suszony ser do żurku

nazwa

Wykonanie

Gomółka to jede n z najlepszych dodatków do wie lkanocnego żuru. To także świetna przekąska. Moja babcia zawsze taką robiła na W ielkanoc, później moja mama robiła ją według przepisu swojej teściowej, a teraz i ja ją robię. Polecam gorąco nie tylko na Święta!
Składniki:
1 kg białego sera
3-6 żółtek (im więcej, tym ser wyjdzie bardziej żółciutki)
kminek
s ól do smaku
Sposób przygotowania:
1. Ser rozdrabniamy widelcem, wbijamy żółtka, dodajemy kminek i solimy do smaku. Dokładnie wszystko mieszamy.
2. Z sera l epimy 2-3 kule, owijamy je ściereczką, obciążamy czymś cięższym i odstawiamy do wysuszenia w ciepłe miejsce, np . w pobliżu kaloryfera . Gomółki podczas suszenia nabiorą ładnego żółt ego koloru od żółtek. Można też gomółki podsuszyć w piekarniku, w niedużej temperaturze, inaczej popękają.
3. Tak przygotowany ser można przechowywać nawet kilka tygodni.
4. Dodajemy go do żurku lub jako przekąska.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/04/gomoka-serowa.html