Wykonanie
Wydaje się wam ze
twaróg się zepsuł. Zmienił kolor i zapach? Absolutnie nie wolno go wyrzucać. Powinniśmy mu pomoc zgliwieć czyli trzymać pod przykryciem w ciepłym miejscu aż zapach będzie drażnił nozdrza. Wtedy należy zrobić z niego “hauskyjze”. Będziemy
mieli pyszny domowy
ser który zjemy z
pieczywem. Jeśli nie macie przekonania do tego rodzaju
sera poeksperymentujcie na niewielkiej ilości.Składniki:200 g
sera białego nieco zgliwiałego

100 g
masła1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1
żółtkoPrzyprawy:
sólWykonanie:Na patelni rozpuścić
masło. Włożyć
ser. Rozdrobnić widelcem i smażyć. Pod koniec smażenia jak konsystencja
zrobi się gładka i ciągliwa dodać
żółtko. Starannie i szybko wymieszać. Dorzucić posiekaną
natkę pietruszki.Posolić do smaku. Można jeść na ciepło i zimno.Uwaga!Najczęściej do smażonego
sera dodaje się
kminek.Wytwarzany tradycyjnie w gospodarstwach domowych, obecnie produkowany również przemysłowo. Jest jednym z tradycyjnych produktów regionalnych na Śląsku, gdzie przed wynalezieniem lodówek był bardzo ceniony ze względu na trwałość.
Ser domowy,
ser zgliwiały,
ser smażony (śl. Hauskyjza, niem. Hauskäse) – popularny w kuchni niemieckiej, śląskiej,wielkopolskiej i galicyjskiej .W 2005 został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako “
Ser domowy smażony z
kminkiem, z
czosnkiem, bez przypraw”