ßßß
100 g masła1 łyżka posiekanej natki pietruszki1 żółtkoPrzyprawy: sólWykonanie:Na patelni rozpuścić masło. Włożyć ser. Rozdrobnić widelcem i smażyć. Pod koniec smażenia jak konsystencja zrobi się gładka i ciągliwa dodać żółtko. Starannie i szybko wymieszać. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki.Posolić do smaku. Można jeść na ciepło i zimno.Uwaga!Najczęściej do smażonego sera dodaje się kminek.Wytwarzany tradycyjnie w gospodarstwach domowych, obecnie produkowany również przemysłowo. Jest jednym z tradycyjnych produktów regionalnych na Śląsku, gdzie przed wynalezieniem lodówek był bardzo ceniony ze względu na trwałość.Ser domowy, ser zgliwiały, ser smażony (śl. Hauskyjza, niem. Hauskäse) – popularny w kuchni niemieckiej, śląskiej,wielkopolskiej i galicyjskiej .W 2005 został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako “ Ser domowy smażony z kminkiem, z czosnkiem, bez przypraw”