Wykonanie

Przepis, jakiś czas temu, podejrzałam na tutaj . Niestety zapisałam tylko składniki na ciasto i nie wiem, kto jest autorem tego genialnego śniadania. Cały czas mam w głowie zdjęcie precyzyjnie przygotowanych,
parówkowych, kwiatków. Moje są trochę koślawe, ale i tak smakują wybornie. Jestem pewna, że każdy zachwyci swoich najbliższych, szczególnie dzieci, takim pomysłem.Składniki na 6 porcji:6
parówek z
szynki50 g
sera cheddarłyżka posiekanego
szczypiorku i
natki pietruszkiCiasto:2 szklanki
mąki (250 ml)2/3 szklanki ciepłej wody'1 łyżeczka
suszonych drożdży1/2 łyżeczki
soli40 g stopionego
masła (łyżka)1 łyżeczka
cukru1 rozmącone
jajko1
jajko do smarowania





Drożdże rozpuścić w wodzie z łyżeczką
cukru. Odczekać kilkanaście minut i dodać
mąkę,
jajko i stopione
masło. Wyrobić gładkie ciasto, mikserem (końcówki haki), około 5-6 minut. Odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie, podzielić na 4 części. Z każdej uformować prostokąt, ułożyć na nim
parówkę i oblepić
ciastem. Zrolować na blacie posypanym
mąką. Każdy wałek pociąć na 1-1,5 cm kawałki nie rozcinając do końca ciasta. Nacięte kawałki odwracać do góry
parówką i formować na kształt kwiatu. Odstawić na 15 minut. Posmarować
jajkiem, posypać
serem i
ziołami, piec 20 - 25 minut w 180 stopniach (powinny być bardziej złote, ale mały sąsiad przebierał nogami pod drzwiami, w oczekiwaniu na wyjście do kina).