Wykonanie

Z podanych składników upiekłam dużą tortownicę i sześć niskich, szerokich słoiczków. Każdy wysmarowałam
masłem, na dno wsypałam czubatą łyżkę granoli, przykryłam plastrem zimnego
masła i wlałam, do
trzech czwartych wysokości, masę
serową. Posypałam
malinami i piekłam razem z tortownicą według zamieszczonego niżej przepisu. W tej wersji są idealną, spacerową przekąską. Natomiast ciasto jest puszystą alternatywą klasycznego, domowego sernika.Składniki:spód:2 szklanki domowej granoli (u mnie z
suszonymi owocami)1 czubata łyżka
masła2 łyżki
syropu klonowego (lub łyżka
cukru)masa serowa:2 opakowania
serka homogenizowanego (po 400 g każdy)500 g
serka mascarpone1 szklanka erytrolu5 jajziarenka z
laski waniliiopcjonalnie 100 g stopionej,
białej czekoladydodatkowo:mrożone
malinyGranolę zmiksować z
syropem i
masłem na gładką masę. Wyłożyć dno tortownicy I podpiec 15 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Jajka ubić z erytrolem na białą, puszystą masę.
Serki zmiksować z
wanilią. delikatnie połaczyc obydwie masy. Przełożyć na spód, posypać mrożonymi
malinami. Piec 50 minut w 160 stopniach. zostawic w piekarniku do całkowitego wystudzenia.