ßßß Cookit - przepis na Crema catalana

Crema catalana

nazwa

Wykonanie

Crema Catalana lub po prostu krem kataloński jest hiszpańską wersją francuskiego deseru creme brulee. Ze względu na bliskość Katalonii od Francji, niektórzy uważają, że słynny francuski deser rzeczywiście pochodzi z Katalonii! Jest to świetny deser na wiosnę, ponieważ jest on także nazywany Crema de Sant Josep lub śmietaną św Józefa, tradycyjnie przygotowywany na 19 marca, którego wypada Dzień Świętego Józefa, czyli hiszpański odpowiednik Dnia Ojca. Jest to świetny deser, można go przygotować wcześniej, ponieważ jest bardzo łatwy w przygotowaniu i wymaga tylko 2-3 godzin lodówce przed podaniem. Przed podaniem wystarczyć tylko podgrzać i skarmelizować cukier na wierzchu i gotowe!
Składniki (4 porcje):
1 szklanka cukru
4 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 laska cynamonu
1/2 cytryny, skórka, starta
2 szklanki mleka
W garnku, ubijamy razem żółtka i 3/4 szklanki cukru, aż dokładnie wszystko się wymiesza i uzyska konsystencję pianki. Dodajemy laskę cynamonu i startą skórkę z cytryny.
Mieszamy mąkę kukurydzianą z 2 łyżkami zimnego mleka, a gdy dobrze wymieszamy wlewamy do pozostałych 2 filiżanek mleko. Powoli ogrzewamy mieszaninę, stale mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmujemy garnek z ognia.
Wskazówka : Gdy mieszanina gęstnieje i poczujemy opór, mieszając, zdejmujemy garnek z ognia, aby nam się nic nie zwarzyło! Tekstura przegrzanego kremu będzie ziarnista zamiast gładka i kremowa.
Wyjmujemy laskę cynamonu i rozdzielamy krem do 4 kokilek. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Przed podaniem podgrzewamy w mikrofalówce lub piekarniku grill. Po wyjęciu z lodówki posypujemy po wierzchu resztą cukru. Kiedy piekarnik jest gorący, umieszczamy kokilki w piekarniku i czekamy, aż cukier się skarmelizuje, zamieniając kolor na złoty i brązowy. To może potrwać 10 minut lub więcej, w zależności od piekarnika. Wyjmujemy i natychmiast podajemy. Jeśli chcemy, możemy podawać schłodzony krem, ale myślę, że ma więcej smaku, gdy podawany jest na ciepło.
Źródło:http://widelce.blogspot.com/2013/06/crema-catalana.html