ßßß Cookit - przepis na Krem kataloński

Krem kataloński

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
cynamon laska 1 sztuk
mleko 500 mililitrów
żółtko 3 sztuk
skórka z cytryny 1 sztuk
cukier 100 gramów
Wykonanie:
Mleko zagotować z dodatkiem cynamonu i skórki z cytryny. Po zagotowaniu odstawić i wyciągnąć. Żółtka utrzeć z 100 g cukru na jednolitą masę. Powoli dodawać do mleka, cały czas mieszając. Ponownie wstawić na mały ogień i ciągle mieszać, aż powstanie zawiesista konsystencja, ale uważać, aby się nie zwarzyło. Przełożyć krem do żaroodpornych, małych foremek i wstawić na 30 minut do lodówki. Wyjąć z lodówki, posypać cukrem i wstawić do gorącego piekarnika w celu karmelizacji cukru.
Uwagi:
Piekarnik można zastąpić specjalnym palnikiem.
Autor: Reality
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Hiszpańska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4134/Krem-katalonski