Wykonanie
Postanowiłem sobie, że
będę się zdrowo odżywiał i jadł przede wszystkim lekko. A jeśli już mam jeść desery to takie które są mało kaloryczne i z dużą ilością
owoców. Dlatego dziś postawiłem sobie za cel sos zwany zabajone. Zabajone to sos robiony na bazie
żółtek i
cukru, lub
miodu z różnymi dodatkami. Najczęściej podaje się go ze świeżymi
owocami.Zrobienie zabajone jest bardzo proste. Jak robiliście wcześniej kogel
mogel, to nie będziecie
mieli z tym żadnego problemu.
Owoce możecie użyć takie jakie lubicie, najlepiej takie sezonowe jak
maliny,
jeżyny,
truskawki.Zatem zapraszam do wypróbowania przepisu :)Składniki:- 2
żółtka- 4 łyżeczki
cukru- 2 łyżeczki startej
skórki z cytryny- łyżka
soku z cytryny- szczypta
cynamonu-
owoce- pieczone
kasztany-tutaj przepis http://harmoniasmaku9.blogspot.fr/2013/10/pieczone-kasztany.htmlPrzygotowanie:
Żółtka wbijamy do metalowej miski, dodajemy
cukier i ubijamy trzepaczką w kąpieli
wodnej do momentu, aż sos będzie gesty. Przy szybkim ubijaniu trwa to 3-4 minuty. Ubijając dalej dodajemy skórkę i
sok z cytryny a na koniec
cynamon. Mieszamy do połączenia się składników.Do małej miseczki nakładamy
owoce, polewamy zabajone a na koniec dodajemy pieczone
kasztany.