Wykonanie
Witajcie kochani! W sklepach już Święta pełną parą. Kupiłam kilka
karpi, by podzielić się moimi pomysłami na ich przygotowanie. W grudniu najłatwiej o tą smaczną
rybę, więc
czemu by nie spróbować już wcześniej...

Potrzebujeszodmoczone i osuszone ręcznikiem papierowym porcje
karpia1
jajopanierka - u mnie mieszanka
bułki tartej i
otrąb owsianychniewielka szczypta
majeranku i
pieprzu ziołowegosól,
pieprz czarny do smakutłuszcz do smażeniaPrzygotowanieLINK do przygotowania na filmieOprószam
rybę solą, świeżo mielonym
pieprzem i maleńką szczyptą
ziół. Wstawiam na 2 godziny do lodówki.Mieszam składniki panierki. Można ją nieco posolić i dodać małą szczyptę
ziół. Roztrzepuję
jajko z maleńką szczyptą tych samych
ziół,
soli i
pieprzu, na jednolity płyn.Zanurzam kawałki
ryby w
jajku i obtaczam w panierce, strzepując nadmiar.Podsmażam
rybę na rumiano, krótko, na niewielkiej ilości tłuszczu. Tłuszcz wybierzcie sami-u mnie
olej rzepakowy filtrowany na zimno - jak tradycja to tradycja. No i u nas bardzo go lubimy.Wstawiam
rybę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, pod przykryciem z folii aluminiowej i piekę około 15 minut. Prosty sposób! Pyszny
karp na ciepło i na zimno. Bardzo polecam!Smacznego!Życzę Radosnych Pysznych Świąt Bożego NarodzeniaPozdrawiam Weronika