Wykonanie
Przepis oraz zdjęcie pochodzi od mojego znajomego z Holandii.Nic dodać, nic ująć. Pyszne rozgrzewające danie w sam raz na obiadek :)Co prawda, nie wpasowuje się w kanon dań świątecznych, ale kto
mówi, że trzeba trzymać się sztywno pewnych schematów? :)Co trzeba?2
czerwone papryki1
marchewka6
szalotek300 g dyni1
pietruszka4 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
soku z cytrynysól,
pieprz do smakuCo i jak?
Paprykę pokroić w kostkę,
marchewkę i
pietruszkę w półksiężyce.
Cebulę i
dynię obrać, pokroić w słupki.Wszystkie pokrojone warzywa wymieszać z
oliwą z oliwek,
sokiem z cytryny, doprawić dosmaku
solą i
pieprzem.Przełożyć na blaszkę, wysmarowaną tłuszczem i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 20 minut.Smacznego!