Wykonanie

Jesienią mam ochotę na
słoneczne kolory w kuchni, ocieplają pięknie czasem przecież już szare dni. Dziś proponuję Wam przepis na bardzo szybki obiad albo kolację. Ta potrawa jest bardzo
słoneczna, kolorowa i pyszna, a jej podstawę stanowi Królowa mojej jesiennej kuchni, czyli
dynia :) Wypróbujcie przepis koniecznie.Składniki dla 3 osób:mała
dynia (u nas hokaido)
ser kozi (u nas "
kazi" w zalewie, ale możecie użyć
sera który lubicie, ważne by nadawał się do zapiekania)
olej kokosowy, rzepakowy lub
oliwa z oliwektymianekświeżo zmielony
pieprzświeżo starta gałka muszkatałowaszczypta
soliszczypiorek do podaniaPrzygotowanie:1.
Dynię myjemy, kroimy na pół a
potem w plastry, obieramy ze skórki nożem szczelinowym (nim najłatwiej).2. Tak przygotowaną
dynię układamy w wyłożonym papierem naczyniu żaroodpornym, polewamy
olejem, posypujemy
przyprawami i wsadzamy do nagrzanego do 200°C piekarnika.
Dynię piękę na tak zwany "widelec" i "oko" tzn. sprawdzam po prostu jej miękość widelcem i poziom spieczenia oceniam wzrokowo. Myślę że czas pieczenia to od 45 minut do godziny w zależność od wielkości kawałków.W połowie pieczenia
dynię posypuję
serem.Podaje skropioną
oliwą i posypaną
szczypiorkiem.Smacznego :) :)