Wykonanie

600 g
mąki pszennej30 g świeżych
drożdży100 ml letniego
mleka90 g
margaryny lub
masła50 g
cukru2 łyżeczki
cukru pudru2
jajka300 g
dżemu wiśniowego1 szczypta
soliMąkę przesiewamy do miski ze szczyptą
soli.
Margarynę lub
masło roztapiamy i studzimy.
Jajka roztrzepujemy widelcem.
Drożdże rozcieramy z łyżką
cukru po czym wlewamy je do
mąki.Dodajemy do niej także roztrzepane
jajka oraz wystudzoną
margarynę, jak również
cukier oraz
cukier waniliowy.Wszystkie składniki dobrze razem mieszamy, w trakcie dodając letnie
mleko.Ciasto nie powinno być zbyt ścisłe, jeśli więc widzimy, że jest zbyt twarde, warto dodać nieco więcej
mleka.Ciasto dobrze wyrabiamy na stolnicy, po czym odkładamy je do miski wysypanej
mąką.Przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.W tym czasie wyrośnięte ciasto wykładamy ponownie na stolnicę.Rozwałkowujemy je na grubość ok. 1,5cm.
Dżem wiśniowy rozsmarowujemy na całej powierzchni ciasta, po czym delikatnie zwijamy je w roladę.Wierzch można posmarować
żółtkiem rozmąconym z łyżką
mleka.Gotową
struclę przekładamy na przygotowaną blaszkę i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.(po stuknięciu w spód, powinna wydać \"pusty\" dźwięk)Podajemy najlepiej na ciepło, posypaną
cukrem z prawdziwą
wanilią, z
mlekiem lub białą
kawą.<3