Wykonanie
Pyszne kruchuteńkie ciasto ze
śmietankową masą. Przepis ze starego zeszytu, nigdy go nie robiłam a szkoda bo bardzo smaczne.W smaku przypomina mi napoleonkę .
Składniki:ciasto:2
jajkapół szklanki
śmietany 18 %pół szklanki
cukru zwykłego1 łyżka
mąki ziemniaczanej500 g
mąki pszennejpół kostki
margaryny1 łyżeczka
amoniakumasa:3
jajka4 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
cukru waniliowegoszklanka
cukruszklanka
śmietany 18 %3 szklanki
mleka200 g
masłaW misce zmiksować 2
jajka,
cukier,
śmietanę i
mąkę ziemniaczaną. Na stolnicy posiekać
margarynę z
mąką i
amoniakiem, powoli wlewać masę jajeczną i zagniatać ciasto. Ciasto podzielić na 4 części i każdą oddzielnie upiec na dużej blaszce ( 25 na 36 cm ) pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.Gdy ciasto się upiecze robimy masę. Miksujemy
jajka ze
śmietaną,
mąką ziemniaczaną,
cukrem zwykłym i
waniliowym, gotujemy
mleko z
masłem. Do gotującego się
mleka wlewamy masę jajeczną dokładnie mieszając by nam się nie przypaliła, chwilę gotujemy. Ciepłą masą przekładamy nasze ciasta. Na wierzch możemy zostawić trochę masy lub tak jak ja zrobić polewę z zagotowanej
śmietany z
cukrem i
mlekiem w proszku.Ciasto chłodzimy w lodówce, najlepsze jest na drugi dzień jak ciasto zmięknie od masy.Przepis na polewę
śmietankową może nie jest zbyt dokładny bo robiłam go metodą trocha :) czyli
śmietany 18 % (takiej do zupy )około pół szklanki,
cukru zwykłego niepełna szklanka, gotujemy przez chwilę aż
cukier się rozpuści i zacznie masa gęstnieć,
potem dodajemy też tak około pół szklanki
mleka prawdziwego w proszku i dokładnie ucieramy. Taką ciepłą polewą polewamy ciasto.