ßßß
Składniki:1/2 dyni hokkaido1 cebulakawałek imbiru (wielkości kciuka)sól, pieprz - do smakuewentualnie sos sojowywoda lub odtłuszczony bulion drobiowy (ja użyłam wody)1 łyżeczka olejuPrzygotowanie:Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć w garnku na oleju.Dodać dynię pokrojoną w drobną kostkę - chwilę podsmażyć.Dolać do garnka tyle wody, aby zakrył dynię.Gotować do miękkości, ewentualnie uzupełniać wygotowana wodę.2 minuty przed zakończeniem gotowania dodać imbir - obrany, starty na bardzo drobnych oczkach tarki. Dzięki dodaniu imbiru na tym etapie gotowania, nie traci on cudownie świeżego smaku.Pozostawić zupę do lekkiego ostygnięcia, a następnie zmiksować.Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie dodać trochę sosu sojowego, ale nie za dużo bo zupa straci ładny kolor.Smacznego