Wykonanie
Pyszna i sycąca zupa, lekko słodka z bardzo ożywczą nutą
imbiru. Zupa składa się minimalnej ilości składników, ugotowana jest na wodzie, bez dodatku
śmietany. Dzięki niskokalorycznej dyni i sporej ilości
imbiru (który przyspiesza metabolizm) można polecić tą zupę osobom odchudzającym się.

Składniki:1/2 dyni hokkaido1
cebulakawałek
imbiru (wielkości kciuka)
sól,
pieprz - do smakuewentualnie
sos sojowywoda lub odtłuszczony
bulion drobiowy (ja użyłam
wody)1 łyżeczka
olejuPrzygotowanie:
Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć w garnku na
oleju.Dodać
dynię pokrojoną w drobną kostkę - chwilę podsmażyć.Dolać do garnka tyle
wody, aby zakrył
dynię.Gotować do miękkości, ewentualnie uzupełniać wygotowana
wodę.2 minuty przed zakończeniem gotowania dodać
imbir - obrany, starty na bardzo drobnych oczkach tarki. Dzięki dodaniu
imbiru na tym etapie gotowania, nie
traci on cudownie świeżego smaku.Pozostawić zupę do lekkiego ostygnięcia, a następnie zmiksować.Doprawić
solą i
pieprzem, ewentualnie dodać trochę
sosu sojowego, ale nie za dużo bo zupa straci ładny kolor.Smacznego