ßßß Cookit - przepis na Zawijane bułeczki ze szpinakiem

Zawijane bułeczki ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Zawijane bułeczki szpinakowe upiekłam uczestnicząc w Kwietniowej Piekarni Amber . Bułeczki nie są trudne w przygotowaniu, a efekt pieczenia bardzo ciekawy, jak widać na zdjęciach;)
Składniki:
450 g mąki typ 650 (lub 550) + 100 g + do podsypania
5 g suszonych drożdży instant
320 ml letniej wody
1,5 łyżeczki soli
Szpinak do zielonej części bułeczek
20 0 g świeżego szpinaku
2 łyżki śmietanki kremówki (w oryginalnym przepisie 4-5 łyżek)
ząbek czosnku
łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżka oleju
sól, pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć pokrojony czosnek, a następnie dodać umyty i osuszony szpinak. Po kilku minutach dodać śmietankę, miód, gałkę muszkatałową i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Wymieszać i pozostawić na patelni jeszcze 5 minut. Po usmażeniu pozostawić szpinak do wystudzenia, a następnie zmiksować na gładką masę.
Ciasto na bułeczki
Mąkę (450 g) połączyć z drożdżami i solą. Następnie dodać letnią wodę i wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne.
Podzielić ciasto na dwie równe części. Jedną część ciasta przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 1 , 5 h do wyrośnięcia.
Do drugiej części ciasta dodać zmiksowany szpinak i 100 g mąki.
Ciasto wraz ze szpinakiem należy wyrabiać przez kilka minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zielone ciasto przełożyć do drugiej miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 1,5 h do wyrośnięcia.
Wyrośnięte białe ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na prostokąt o grubości 0,5 cm.
Zielone ciasto rozwałkować na prostokąt o ok. 1-2 cm krótszy niż białe ciasto. Zielony prostokąt z ciasta ułożyć na białym i zwinąć jak roladę.
Zrolowane ciasto pokroić na 8 równych części (8 bułeczek).
Bułeczki włożyć do posmarowanych oliwą foremek na muffiny. P rzykryć ściereczką i zostawić na 1 h do wyrośnięcia.
Bułeczki posmarować olejem. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec bułeczki przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 10-15 minut, aż bułeczki będą lekko rumiane.
Bułeczki studzić na kratce.
Smacznego
Zawijane bułeczki szpinakowe znajdziecie również na tych blogach:
Akacjowy blog
Co do jedzenia
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Ogrody babilonu
Polska zupa
Rozważania o kuchni i nie tylko
W poszukiwaniu slow life
Zacisze kuchenne
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2015/04/zawijane-bueczki-ze-szpinakiem.html