Wykonanie
Zawijane bułeczki
szpinakowe upiekłam uczestnicząc w Kwietniowej Piekarni Amber . Bułeczki nie są trudne w przygotowaniu, a efekt pieczenia bardzo ciekawy, jak widać na zdjęciach;)




Składniki:450 g
mąki typ 650 (lub 550) + 100 g + do podsypania5 g
suszonych drożdży instant320 ml letniej
wody1,5 łyżeczki
soliSzpinak do zielonej części bułeczek20 0 g
świeżego szpinaku2 łyżki
śmietanki kremówki (w oryginalnym przepisie 4-5 łyżek)ząbek
czosnkułyżeczka
miodu1/2 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej1 łyżka
olejusól,
pieprzPrzygotowanie:Na patelni rozgrzać
olej i przesmażyć pokrojony
czosnek, a następnie dodać umyty i osuszony
szpinak. Po kilku minutach dodać
śmietankę,
miód,
gałkę muszkatałową i przyprawić do smaku
solą i
pieprzem.Wymieszać i pozostawić na patelni jeszcze 5 minut. Po usmażeniu pozostawić
szpinak do wystudzenia, a następnie zmiksować na gładką masę.Ciasto na bułeczki
Mąkę (450 g) połączyć z
drożdżami i
solą. Następnie dodać letnią
wodę i wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne.Podzielić ciasto na dwie równe części. Jedną część ciasta przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 1 , 5 h do wyrośnięcia.Do drugiej części ciasta dodać zmiksowany
szpinak i 100 g
mąki.Ciasto wraz ze
szpinakiem należy wyrabiać przez kilka minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zielone ciasto przełożyć do drugiej miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 1,5 h do wyrośnięcia.Wyrośnięte białe ciasto rozwałkować na oprószonym
mąką blacie na prostokąt o grubości 0,5 cm.Zielone ciasto rozwałkować na prostokąt o ok. 1-2 cm krótszy niż białe ciasto. Zielony prostokąt z ciasta ułożyć na
białym i zwinąć jak roladę.Zrolowane ciasto pokroić na 8 równych części (8 bułeczek).Bułeczki włożyć do posmarowanych
oliwą foremek na muffiny. P rzykryć ściereczką i zostawić na 1 h do wyrośnięcia.Bułeczki posmarować
olejem. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec bułeczki przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 10-15 minut, aż bułeczki będą lekko rumiane.Bułeczki studzić na kratce.SmacznegoZawijane bułeczki
szpinakowe znajdziecie również na tych blogach:Akacjowy blogCo do jedzeniaKonwalie w kuchniKuchennymi drzwiamiOgrody babilonuPolska zupaRozważania o kuchni i nie tylkoW poszukiwaniu slow lifeZacisze kuchenne