ßßß Cookit - przepis na Tradycyjne flaczki wołowe

Tradycyjne flaczki wołowe

nazwa

Wykonanie

Flaczki to jedno z dań, które od dawna gości w naszych kuchniach. Syte, pożywne , jednogarnkowe danie, zaspokaja głód i apetyt. Czy lubicie flaczki? Ja tak. Jest kilka wersji ich przygotowania. Podaję ten tradycyjny.
Czego potrzebujemy:
1 kg suchych mrożonych flaków wołowych.
korpus z indyka,
25 dag. szponder wołowy
włoszczyzna
przyprawa do flaków
sól pieprz
majeranek
Wykonanie:
Mięso płuczemy, zalewamy zimną wodą, spory garnek ok 4-5 l. Gotujemy, zbieramy szum, wrzucamy warzywa i gotujemy na małym ogniu.
Flaczki zalewamy wodą po zagotowaniu, odlewamy wodę kilka razy do momentu ,aż zniknie nieprzyjemny zapach. Ugotowane do miękkości flaki dodamy do rosołu, z którego wyjmujemy warzywa , mięso.
Marchewkę kroimy w plastry /kostkę dodajemy do rosołu. Doprawiamy przyprawą solą, pieprzem.na koniec wsypujemy majeranek.
Jeśli preferujemy gęste zupy, to robimy zasmażkę i rozprowadzamy wywarem.
.
SMACZNEGO
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2014/01/tradycyjne-flaczki-woowe.html