Wykonanie
Flaczki to jedno z dań, które od dawna gości w naszych kuchniach. Syte, pożywne , jednogarnkowe danie, zaspokaja głód i apetyt. Czy lubicie flaczki? Ja tak. Jest kilka wersji ich przygotowania. Podaję ten tradycyjny.

Czego potrzebujemy:1 kg suchych mrożonych flaków wołowych.korpus z
indyka,25 dag.
szponder wołowywłoszczyznaprzyprawa do flaków
sól pieprzmajeranekWykonanie:
Mięso płuczemy, zalewamy zimną
wodą, spory garnek ok 4-5 l. Gotujemy, zbieramy szum, wrzucamy warzywa i gotujemy na małym ogniu.Flaczki zalewamy
wodą po zagotowaniu, odlewamy
wodę kilka
razy do momentu ,aż zniknie nieprzyjemny zapach. Ugotowane do miękkości flaki dodamy do rosołu, z którego wyjmujemy warzywa ,
mięso.
Marchewkę kroimy w plastry /kostkę dodajemy do rosołu. Doprawiamy
przyprawą solą,
pieprzem.na koniec wsypujemy
majeranek.Jeśli preferujemy gęste zupy, to robimy zasmażkę i rozprowadzamy
wywarem.


.SMACZNEGO