Wykonanie
Obiecałam ,że
wędliny z własnego wyrobu zagoszczą w moim domu , co też czynię. Wczoraj
Mielonka domowa, bardzo smaczna. wcześniej podawałam przepis na
Białą kiełbasę , również się sprawdziła. Wczoraj powstał wyrób z
karkówki i
filetu z indyka, w rezultacie mieszanka
mięs dała smaczną szyneczkę.Tutaj również wyrób jeszcze na święta
Kiełbasa wiejskaCzego potrzebujemy:ok 50 dag
filetu z indykaok. 50
karkówkisól peklowana ok 15 g
pieprz łyżeczka
przyprawa do
indyka lub jak wolimy2 łyżeczki
żelatynymajeranek 1 łyżeczka1 szklanka
wodyWykonanie:Wykonanie.Do miski dodajemy pokrojone w duże kawałki
mięso
Następnie dodajemy
sól,
żelatynę wodę i
przyprawy. Wszystko musimy długo mieszać,aż
woda połączy się i będzie kleista masa.
Mięso układamy w woreczku i w szynkowarze, dobrze ugniatamy, tak by nie było pustych przestrzeni. Zamykamy , dociskając.
Szynkowar do lodówki na ok. 10 godz. Tak podają przepisy. Ja tym razem również dałam na trzy godziny i po tym czasie do garnka z
wodą, gotować tak w 90 stopniach ok 2 godziny. Po tym czasie ochłodzić zimną
wodą i wstawić do lodówki. U mnie ok 5 godzin. I już można smakować.

SMACZNEGO