ßßß Cookit - przepis na Rogaliki babci Zosi

Rogaliki babci Zosi

nazwa

Wykonanie

Malutkie, na dwa kęsy, pulchniutkie i obowiązkowo ze smażonymi wiśniami w środku.
Składniki:
-5 dkg drożdży
-3 łyżki cukru
-250 ml ciepłego mleka
-4 jajka
-4 szklanki mąki Szymanowskiej 480
-5 dkg masła
-szczypta soli
-aromat
-słoiczek smażonych wiśni
-cukier trzcinowy
Drożdże ucieramy z cukrem.
Dodajemy 1/4 mleka i 1/2 szklanki mąki.
Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy 2 żółtka i jedno całe jajko, szczyptę soli, aromat, pozostałe mleko i pozostałą mąkę.
Wyrabiamy ciasto, dodajemy roztopione masło,
jeszcze raz wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą
i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wyrosło.
Przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części.
Rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy trójkąty.
Nakładamy porcję wisienek i zwijamy rogaliki.
Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem trzcinowym
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 15-20 minut.
Z podanej porcji uzyskamy ok. 50 rogalików.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2015/11/rogaliki-babci-zosi.html