Wykonanie
Malutkie, na dwa kęsy, pulchniutkie i obowiązkowo ze smażonymi
wiśniami w środku.Składniki:-5 dkg
drożdży-3 łyżki
cukru-250 ml ciepłego
mleka-4
jajka-4 szklanki
mąki Szymanowskiej 480-5 dkg
masła-szczypta
soli-aromat-słoiczek smażonych
wiśni-
cukier trzcinowyDrożdże ucieramy z
cukrem.Dodajemy 1/4
mleka i 1/2 szklanki
mąki.Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy 2
żółtka i jedno całe
jajko, szczyptę
soli, aromat, pozostałe
mleko i pozostałą
mąkę.Wyrabiamy ciasto, dodajemy roztopione
masło,jeszcze raz wyrabiamy, przykrywamy folią spożywcząi odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wyrosło.
Przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części.
Rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy trójkąty.
Nakładamy porcję wisienek i zwijamy rogaliki.
Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.Smarujemy roztrzepanym
jajkiem, posypujemy
cukrem trzcinowymi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 15-20 minut.
Z podanej porcji uzyskamy ok. 50 rogalików.
Smacznego!