Wykonanie

Bułeczkom
drożdżowym nadaliśmy fikuśny kształt.Przypominają nam morskie koralowce.

Składniki:-4 dkg
drożdży-2 łyżki
cukru-4 szklanki
mąki tortowej-4
jajka-250 ml ciepłego
mleka-5 dkg
masła-szczypta
soli-aromat-
marmolada-
cukier trzcinowy na posypkę
Drożdże ucieramy z
cukrem.

Dodajemy 1/3
mleka, 1/2 szklanki
mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Do wyrośniętych
drożdży dodajemy szczyptę
soli, aromat,2
żółtka i jedno całe
jajko, pozostałe
mleko i
mąkę i wyrabiamy ciasto.Dodajemy roztopione
masło,jeszcze raz wyrabiamy,przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.

Ciasto wyrosło.

Przekładamy na stolnicę i dzielimy na 2 części.

Rozwałkowujemy dość cienko

i kroimy na prostokąty.

Każdy prostokąt nacinamy.

Nakładamy porcje
marmolady.

Składamy na pół.

Zwijamy

i układamy w natłuszczonych foremkach.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Smarujemy roztrzepanym
jajkiem.Posypujemy
trzcinowym cukrem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 25 minut.

Wyjmujemy z piekarnika

i gotowe.

Smacznego!