Wykonanie
Pomysł na dzisiejszy obiad znalazłam przypadkowo na Kwestia Smaku, a jak wiadomo przypadki są najciekawsze:)
Pierś kurczaka nadziewana
kaszą jaglaną z
serem zapiekana z
pomidorem, podana z ulubionym
miksem sałat. Smacznie i zdrowo, czyli tak jak lubię najbardziej.Składniki:ok. 400g
pierś kurczaka1/2 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej60 g
sera pleśniowego (typu gorgonzola,
brie lub owczy)1
pomidorsól,
pieprz,
kurkuma,
ostra papryka w proszku,
suszone oregano,
oliwa extra,
sok z cytryny
Przygotowanie:
Piersi kurczaka opłukać, osuszyć, oczyścić z błonek i kostek.Zrobić z nich sakiewki: każdą pierś przekroić pionowo lub na ukos na 3 części (otrzymamy 6 porcji
kurczaka). W każdej części, od góry, zrobić pionowe nacięcie wzdłuż filetu, rozchylić boki
kurczaka i poszerzyć nieco powstałą sakiewkę robiąc boczne nacięcia również w środku kieszonki (aby zmieściło się więcej nadzienia). Można też nie kroić filetu na pół tylko zrobić jedną większą sakiewkę z jednego filetu.
Mięso doprawić z każdej strony
solą,
pieprzem,
kurkumą,
ostrą papryką, następnie polać
oliwą i odłożyć na ok. 30 minut a najlepiej na godzinę jeśli mamy czas.Ugotowaną
kaszę jaglaną doprawić
solą,
pieprzem, skropić
oliwą, dodać 1/2 łyżeczki
kurkumy, 1/3 łyżeczki
ostrej papryki oraz
ser pleśniowy pokrojony w kosteczkę, wymieszać i nałożyć do kieszeni
kurczaka. Na wierzchu położyć plaster
pomidora, doprawić go
solą,
pieprzem,
suszonym oregano i skropić odrobiną
oliwą extra.Ułożyć na blaszce do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez 25 minut (małe sakiewki) oraz ok. 30 minut (duże).Podawać z ulubioną
sałatą.P.S. W razie problemów ze zrobieniem sakiewek
kaszę możemy po prostu zgrabnie ułożyć na filecie :)