Wykonanie

Przedstawiam mój ulubiony przepis na pyszną
cukinię zapiekaną w cieście.
Cukinia w cieście idealnie pasuje na lunch, szybki obiad albo z kieliszkiem
białego wina na kolację dla przyjaciół. Chrupiące plasterki
cukinii, aromat świeżo wyciśniętych
mandarynek oraz pikantny włoski
ser parmigiano reggiano to bardzo smaczne połączenie ....Przepis dnia:
Cukinia zapiekana w cieścieSkładniki:(na foremkę o śr. 22 cm)2
cukinie - ok. 600 gNa ciasto:150 g
mąki pszennej50 g
sera parmigiano reggiano organic1
jajko2 łyżki soku z
mandarynek200 ml
wody1/2 łyżeczki
cukru1/2 łyżeczki
soliDo foremki:20 g
masłaDo dekoracji:
mandarynkiPrzygotowanie:Odważ
mąkę, przesyp do dużej misy, wbij
jajko. Dodaj
wodę, sok wyciśnięty z
mandarynek, szczyptę
cukru i s ól. Zmiksuj trzepaczkami. Powstanie do ść płynna masa.
Cukinie opłucz, osusz papierem kuchennym, obieraczką do warzyw wytnij na sk órce dekoracyjne paseczki, przekrój wzd łuż, następnie
pokr ój na pó łplasterki. Pokrojone warzywa przeł ó ż do misy z
ciastem. Dodaj starty
parmezan i całość wymieszaj łyżką.Przeł ó ż do naczynia żaroodpornego dobrze natłuszczonego
masłem i wstaw do gorącego piekarnika rozgrzanego do 200 °C. Piecz 3 0 -35 minut do ładnego zrumienienia.
Cukinia zapiekana w cieście najlepiej smakuje na gorąco, podana z kieliszkiem
białego wina.