Wykonanie
W 100% autorski przepis, ciasto smakowało dosłownie każdemu - bo czy połączenie kokos+czekolada+masło
orzechowe może komuś nie smakować? Don't think so.

Coconut cashew cheesecakeSKŁADNIKI (forma 20 cm): na spód:10 namoczonych lub świeżych
daktyli1,5 szklanki
płatków owsianych2 łyżki
masła orzechowego6 łyżek
wody na I warstwę:4 łyżki puree
dyniowego3 łyżki
masła orzechowego10 namoczonych lub świeżych
daktyliszczypta
soliszczypta
cynamonu na II warstwę:250 g namoczonych przez noc
orzechów nerkowca1 puszka schłodzonego
mleczka kokosowego - stała część1/4 szklanki
soku z cytryny10 łyżek ksylitolu/erytrolu/cukruziarenka z 2
lasek waniliiopcjonalnie: kilka łyżek
wody kokosowej na wierzch:1/2 tabliczki
gorzkiej czekoladygarść
orzechów ziemnychszczypta
soli2-3 łyżki
cukruWYKONANIE:1. Składniki na spód blendujemy i wyklejamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy spód w 180 stopniach przez 15-20 minut, a później go studzimy2. Składniki na I warstwę blendujemy i wykładamy krem na upieczony spód.3. Dokładnie blendujemy
orzechy nerkowca razem z
sokiem z cytryny i ksylitolem/erytrolem/cukrem. Dodajemy stałą część
mleczka kokosowem i ziarenka z 2
lasek wanilii i kontynuujemy blendowanie. Jeśli masa jest na tyle gęsta, że
orzechy nerkowca nie dają się dokładnie zblendować, dodajemy po łyżce pozostałej
wody kokosowej - tylko tyle, żeby zblendować
nerkowce, nie więcej. Masę wkładamy na 15 minut do lodówki, a po tym czasie wylewamy ją na spód (boki formy najlepiej wysmarować
olejem). Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.4. Przed podaniem roztapiamy
gorzką czekoladę, a
orzeszki ziemne prażymy i karmelizujemy ze szczyptą
soli. Dekorujemy wierzch
czekoladą, na którą od razu nakładamy karmelizowane
orzechy.
