ßßß
Coconut cashew cheesecakeSKŁADNIKI (forma 20 cm): na spód:10 namoczonych lub świeżych daktyli1,5 szklanki płatków owsianych2 łyżki masła orzechowego6 łyżek wody na I warstwę:4 łyżki puree dyniowego3 łyżki masła orzechowego10 namoczonych lub świeżych daktyliszczypta soliszczypta cynamonu na II warstwę:250 g namoczonych przez noc orzechów nerkowca1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego - stała część1/4 szklanki soku z cytryny10 łyżek ksylitolu/erytrolu/cukruziarenka z 2 lasek waniliiopcjonalnie: kilka łyżek wody kokosowej na wierzch:1/2 tabliczki gorzkiej czekoladygarść orzechów ziemnychszczypta soli2-3 łyżki cukruWYKONANIE:1. Składniki na spód blendujemy i wyklejamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy spód w 180 stopniach przez 15-20 minut, a później go studzimy2. Składniki na I warstwę blendujemy i wykładamy krem na upieczony spód.3. Dokładnie blendujemy orzechy nerkowca razem z sokiem z cytryny i ksylitolem/erytrolem/cukrem. Dodajemy stałą część mleczka kokosowem i ziarenka z 2 lasek wanilii i kontynuujemy blendowanie. Jeśli masa jest na tyle gęsta, że orzechy nerkowca nie dają się dokładnie zblendować, dodajemy po łyżce pozostałej wody kokosowej - tylko tyle, żeby zblendować nerkowce, nie więcej. Masę wkładamy na 15 minut do lodówki, a po tym czasie wylewamy ją na spód (boki formy najlepiej wysmarować olejem). Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.4. Przed podaniem roztapiamy gorzką czekoladę, a orzeszki ziemne prażymy i karmelizujemy ze szczyptą soli. Dekorujemy wierzch czekoladą, na którą od razu nakładamy karmelizowane orzechy.