ßßß Cookit - przepis na 693. delikatne, naturalnie słodkie.

693. delikatne, naturalnie słodkie.

nazwa

Wykonanie

W sobotni poranek chwytam za patelnię. Naleśniki smażę, cudownie delikatne. Naturalnie słodkie, z mąki kasztanowej . Z nadzieniem z tofu miękkiego, puszystym i lekkim niczym mus, słodzonym daktylami oraz z dodatkiem tahini . Nadziewam, dodaję dojrzałego już banana i gotowe... Mogę się rozkoszować śniadaniem. Tak mi dobrze, tak smacznie i przyjemnie.
kasztanowe naleśniki z daktylowo-sezamowym tofu podane z bananem
chesnut crepes with dates-tahini silken tofu served with banana
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki (1:1 mąka owsiana i kasztanowa)
- 1/2 szklanki mleka sojowego (lub inne)
- jajko
- szczypta sody oczyszczonej
Ciasto dokładnie ze sobą zmiksować i ostawić na ok. 15min. Smażyć na rozgrzanej patelni wysmarowanej lekko olejem/oliwą. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Nadzienie - daktyle namoczone w gorącej wodzie zmiksowane z miękkim silken tofu oraz łyżką/łyżeczką tahini. Zrobiłam to wieczorem.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Tofu kupiłam u Pana Marka - Skworcu . Najlepsze jak dla mnie. Polecam miękkie jak i twarde. Więcej o nim znajdziecie w zakładce na blogu - Współpraca ;)
Rano w domu unosi się zapach naleśników. W południe zaserwuję zaś gofry, by trochę zrelaksować się przy smacznym jedzeniu w przepełniony obowiązkami weekend. Udanej soboty!
Czasami Twoja radość jest źródłem uśmiechu, ale czasami to Twój uśmiech może być źródłem Twojej radości.
Thich Nhat Hanh
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/05/693-delikatne-naturalnie-sodkie.html