ßßß
Na ok 3-4 porcje1,5 szklanki płatków owsianych1/3 szklanki suszonej żurawiny1/3 szklanki nasion słonecznika i dyni2-3 łyżki mąki2 jajka250 - 300 ml mlekaszczypta soliolej do smażeniasos:200 ml gęstego jogurtunatka pietruszkiPłatki, mąkę, jajka, żurawinę i nasiona dokładnie ze sobą wymieszać. Dolać tyle mleka aby ciasto było gęste na tyle, aby racuchy nie rozlewały się na patelni.Rozgrzać olej na patelni, nakładać racuchy z pomocą łyżki i smażyć z obu stron na złoty kolor.W czasie smażenia, poszatkować natkę pietruszki, dodać do jogurtu i wymieszać.Ciepłe racuchy podawać z sosem pietruszkowym wraz ze szklaną soku pomidorowego Tymbark.
Przepis bierze udział w konkursie Śniadanie TYMBARK