ßßß Cookit - przepis na Klasyczna WuZetka

Klasyczna WuZetka

nazwa

Wykonanie

Piękna! Klasyka. Biało - czarna. Przepyszna! Naprawdę - niebo w gębie! :) Wuzetka! :) Włożyłam w nią całe serce, bo była robiona dla kogoś bardzo wyjątkowego - dla mojej najukochańszej Mamy! :)
Przepis zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki, jednak wprowadziłam niewielkie zmiany i przepis podaję już lekko zmodyfikowany.
Wiśniówka w ponczu zrobiła swoje i nadała ciastu wyjątkowy smaczek ;) Za wiśniówkę dziękuję - nie ma to jak wiśniówka własnej roboty ;)
Mamusiu, jeszcze raz wszystkiego dobrego, spełnienia wszystkich marzeń i samych radości!! :* <3
Potrzebujemy (forma 22cm):
ciasto:
- 6 jajek,
- 150g brązowego cukru,
- 115g mąki pszennej,
- 25g kakao,
- 40g masła,
poncz:
- 0,5szkl nalewki wiśniowej,
- 1/4szkl wody,
masa śmietankowa:
- 500ml śmietany kremówki 36%,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 1op śmietanfix,
polewa:
- 100ml śmietany kremówki 36%,
- 60g czekolady mlecznej,
- 60g czekolady gorzkiej,
dodatkowo:
- wiśnie dekoracyjne (lub te z zalewy alkoholowej.
Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć lekko bułką tartą. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić i wystudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać połowę cukru. Żółtka ubić z drugą połową cukru na puszysty, jasny krem. Delikatnie wmieszać krem z żółtek do piany z białek. Przesiać mąkę i kakao i wymieszać. Wlać masło i delikatnie połączyć. Przygotowane ciasto przelać do tortownicy i wyrównać. Piec w 180st. ok 35min - do suchego patyczka. Przestudzić w formie, a następnie do całkowitego wystudzenia na kratce. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty.
Śmietana, by ją dobrze ubić musi być mocno schłodzona. Na ok. 30min przed ubiciem wkładam kartonik ze śmietaną do zamrażarki, po tym czasie przełożyć do miski i ubić, dodając cukier puder (dodawać tyle, by dla Was nie było zbyt słodkie, ani za mało słodkie), pod koniec ubijania dodać śmietanfix.
Wiśniówkę wymieszać z wodą. Na paterze ułożyć blat, naponczować. Wyłożyć i wyrównać śmietanę - zostawiając niewielką ilość na ozdobienie wierzchu. Naponczować drugi blat, przyłożyć i lekko docisnąć do śmietany i naponczować go z wierzchu. Włożyć do lodówki na ok. 3godz.
Przygotować polewę. Śmietanę podgrzać prawie do wrzenia. Odstawić, dodać posiekane czekolady - odłożyć na 2min, a po tym czasie wymieszać do roztopienia się czekolady.
Wierzch schłodzonego ciasta polać jeszcze lekko ciepłą polewą i włożyć do lodówki do zastygnięcia. Udekorować wierzch bitą śmietaną i wiśniami.
Źródło:http://niby-nic.blogspot.com/2015/12/klasyczna-wuzetka.html