Wykonanie
Piękna! Klasyka. Biało - czarna. Przepyszna! Naprawdę - niebo w gębie! :) Wuzetka! :) Włożyłam w nią całe
serce, bo była robiona dla kogoś bardzo wyjątkowego - dla mojej najukochańszej Mamy! :)Przepis zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki, jednak wprowadziłam niewielkie zmiany i przepis podaję już lekko zmodyfikowany.
Wiśniówka w ponczu zrobiła swoje i nadała ciastu wyjątkowy smaczek ;) Za
wiśniówkę dziękuję - nie ma to jak
wiśniówka własnej roboty ;)Mamusiu, jeszcze raz wszystkiego dobrego, spełnienia wszystkich marzeń i samych radości!! :* <3
Potrzebujemy (forma 22cm):ciasto:- 6
jajek,- 150g
brązowego cukru,- 115g
mąki pszennej,- 25g
kakao,- 40g
masła,poncz:- 0,5szkl
nalewki wiśniowej,- 1/4szkl
wody,masa śmietankowa:- 500ml
śmietany kremówki 36%,- 5 łyżek
cukru pudru,- 1op śmietanfix,polewa:- 100ml
śmietany kremówki 36%,- 60g
czekolady mlecznej,- 60g
czekolady gorzkiej,dodatkowo:-
wiśnie dekoracyjne (lub te z zalewy alkoholowej.Tortownicę wysmarować
masłem i oprószyć lekko
bułką tartą. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić i wystudzić.
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli, pod koniec ubijania dodać połowę
cukru.
Żółtka ubić z drugą połową
cukru na puszysty, jasny krem. Delikatnie wmieszać krem z
żółtek do piany z
białek. Przesiać
mąkę i
kakao i wymieszać. Wlać
masło i delikatnie połączyć. Przygotowane ciasto przelać do tortownicy i wyrównać. Piec w 180st. ok 35min - do suchego patyczka. Przestudzić w formie, a następnie do całkowitego wystudzenia na kratce. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty.
Śmietana, by ją dobrze ubić musi być mocno schłodzona. Na ok. 30min przed ubiciem wkładam kartonik ze
śmietaną do zamrażarki, po tym czasie przełożyć do miski i ubić, dodając
cukier puder (dodawać tyle, by dla Was nie było zbyt słodkie, ani za mało słodkie), pod koniec ubijania dodać śmietanfix.
Wiśniówkę wymieszać z
wodą. Na paterze ułożyć blat, naponczować. Wyłożyć i wyrównać
śmietanę - zostawiając niewielką ilość na ozdobienie wierzchu. Naponczować drugi blat, przyłożyć i lekko docisnąć do
śmietany i naponczować go z wierzchu. Włożyć do lodówki na ok. 3godz.Przygotować polewę.
Śmietanę podgrzać prawie do wrzenia. Odstawić, dodać posiekane
czekolady - odłożyć na 2min, a po tym czasie wymieszać do roztopienia się
czekolady.Wierzch schłodzonego ciasta polać jeszcze lekko ciepłą polewą i włożyć do lodówki do zastygnięcia. Udekorować wierzch
bitą śmietaną i
wiśniami.