Wykonanie
Nasionka chia to kolejne superfood, które wypróbowywuje w mojej kuchni. O jego właściwościach napiszę w kolejnym
poście.
Budyń z tego przepisu jest sporą dawką energii bez glutenu i bez zbędnych kalorii. Jest mega prosty w przygotowaniu i w mig znika z miseczek. Nie zawiera
białego cukru, dlatego jest idealną alternatywą na deser dla osób na diecie, diabetyków czy Waszych pociech. Lecz jeśli potrzebujecie nadać mu
słodyczy możecie polać go
miodem lub dosłodzić
stewią. Dodatek
pomarańczy,
jabłek i
cynamonu doda mu wyjątkowego smaku, do którego będziecie chcieli wracać.Porcja dla 2 - 3 osób
Składniki:3/4 szklanki ciepłego
mleka,2 , 5 łyżki nasion chia,łyżeczka niesłodzonego
kakao DecoMoreno,pół
pomarańczy,2 małe
jabłka,pół łyżeczki
cynamonu,łyżka wiórek
kokosowych,
miód do sma kuPrzygotowanie :Dzień wcześniej zalejcie chia ciepłym
mlekiem i mieszajcie do momentu aż zaczną lekko żelować, ok. 3-4 min. Wstawcie do lodówki na noc.Do przygotowania
konfitury będą nam potrzebne obrane i pokrojone w niewielkie kawałki
jabłka,
pomarańcza,
cynamon i 3 łyżki
wody. Wszystkie składniki powinny dusić się na małym ogniu do momentu rozgotowania, następnie należy je zmiksować blenderem i ochłodzić.Zżelowane chia wyjąć z lodówki i wymieszać. Do misy blendera przełożyć całość lub 8 łyżek, dolać 1/3 szklanki zimnego
mleka,
kakao i
wiórki kokosowe. Całość zmiksować.Na spód miseczki nałożyć
konfiturę i
budyń z chia. Całość ozdobić resztą
konfitury i wiórkami kokosowymi, można polać łyżeczką
miodu.