Wykonanie
Pyszne klasyczne pierożki z nieco zdrowszym
kremem czekoladowym ;) .Składniki:· 500 g
mąki pszennej· 1 1/4 szklanki
wody· 1 duże
jajko· szczypta
soliMąkę zaparzamy wrzątkiem, kiedy powstaną kluski dodajemy
jajko i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut.Farsz- krem
dyniowo-
czekoladowy:kilka kawałków upieczonej dyni Hokkaido (ewentualnie gotowego puree z dyni)· 150 g
mlecznej czekolady- u mnie od Wedla ;)· 2 łyżki
mleka· 2 garście uprażonych na suchej patelni pestek dyniKrem-
Czekoladę mleczną łamiemy na kawałki, przekładamy do rondelka. Do
czekolady dodajemy 2 łyżki
mleka i rozpuszczamy nad gorącą kąpielą
wodną- musi być gładka i lśniąca.
Dynię obieramy ze skórki. Dodajemy do niej uprażone na suchej patelni
pestki dyni.Przelewamy rozpuszczoną
czekoladę.Całość dokładnie blendujemy. Gładki krem przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce - nawet do kilku dni. Idealny jako farsz do pierożków.Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, wycinamy krążki, faszerujemy kremem
dyniowo-
czekoladowym i lepimy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 1 minutę od wypłynięcia. Podajemy z kwaśną
śmietaną osłodzoną
cukrem waniliowym. Smacznego!