ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kremem dyniowo-czekoladowym

Pierogi z kremem dyniowo-czekoladowym

nazwa

Wykonanie

Pyszne klasyczne pierożki z nieco zdrowszym kremem czekoladowym ;) .
Składniki:
· 500 g mąki pszennej
· 1 1/4 szklanki wody
· 1 duże jajko
· szczypta soli
Mąkę zaparzamy wrzątkiem, kiedy powstaną kluski dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut.
Farsz- krem dyniowo-czekoladowy:
kilka kawałków upieczonej dyni Hokkaido (ewentualnie gotowego puree z dyni)
· 150 g mlecznej czekolady- u mnie od Wedla ;)
· 2 łyżki mleka
· 2 garście uprażonych na suchej patelni pestek dyni
Krem- Czekoladę mleczną łamiemy na kawałki, przekładamy do rondelka. Do czekolady dodajemy 2 łyżki mleka i rozpuszczamy nad gorącą kąpielą wodną- musi być gładka i lśniąca.
Dynię obieramy ze skórki. Dodajemy do niej uprażone na suchej patelni pestki dyni.
Przelewamy rozpuszczoną czekoladę.Całość dokładnie blendujemy. Gładki krem przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce - nawet do kilku dni. Idealny jako farsz do pierożków.
Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, wycinamy krążki, faszerujemy kremem dyniowo-czekoladowym i lepimy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 1 minutę od wypłynięcia. Podajemy z kwaśną śmietaną osłodzoną cukrem waniliowym. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/12/pierogi-z-kremem-dyniowo-czekoladowym.html