Wykonanie
Zły tort, ale tylko z nazwy. Bo jak inaczej nazwać tort, który pokryty jest czarną (!)
bitą śmietaną, a po ukrojeniu kawałka okazuje się, że
biszkopt też jest czarny? A dodatkowo, jedyną ozdobą jest biała czaszka?? To musi być zły tort. A właściwie to tort urodzinowy, dla fana Punishera. To taki (anty)bohater z komiksów, mściciel pragnący wziąć prawo we własne ręce i wymierzyć sprawiedliwość zabójcom swojej rodziny. No i tenże właśnie Punisher był bohaterem
tortu, który był zarazem prezentem urodzinowym.Nieraz stosowałam już
barwniki spożywcze, zwłaszcza przy robieniu ciast i deserów, ale nigdy dotąd nie użyłam barwnika czarnego. Obawiałam się, że barwa będzie mało nasycona, że
biszkopt będzie nijaki, a
bita śmietana szara. Nic z tych rzeczy! Czas jest korzystny dla barwników. Po dodaniu ich do masy trzeba odczekać, aż kolor się nasyci. I tym sposobem uzyskałam czarny jak węgiel
biszkopt, przełożony białą
bitą śmietaną,
dżemem truskawkowym i plasterkami świeżych
truskawek. A na wierzchu dekoracja z barwionej na czarno
bitej śmietany.Zaskoczenie na twarzy jubilata Marcina, gdy zobaczył, że Punisher gości na jego urodzinach, oraz miny gości, którzy zajadali się czarnym
tortem, były bezcenne..Mimo tego, że tort nie jest doskonały, wykończenie według mnie samej pozostawia jeszcze wiele do życzenia, to "zły tort" zdecydowanie zaliczam do udanych prezentów kulinarnych :)Potrzebne składniki: na
biszkopt:- 5 jaj- 3/4 szklanki
cukru- 3/4 szklanki
mąki pszennej- 1/4szklanki
mąki ziemniaczanej- czarny
barwnik spożywczyponadto:- 1l
śmietanki 36%- 5 saszetek śmietanfixu- 3 łyżki
cukru pudru- 30dag
truskawek bez szypułek-
dżem truskawkowy- pół szklanki
wody- sok z połowy
cytryny- 40ml
wódki- 2 łyżeczki
cukruSposób wykonania:
Żółtka jaj oddzielić od
białek.
Białka ubijać mikserem na sztywną pianę, dodając po trochu
cukru. Wciąż ubijając, dodawać
żółtka.
Mąki zmieszać ze sobą, przesiać. Miksując na bardzo wolnych obrotach, dodawać
mąkę, mieszać do połączenia się składników. W międzyczasie dodawać też barwnik, pamiętając, że barwa staje się intensywniejsza z czasem.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia,
boków niczym nie trzeba smarować. Piekarnik nagrzać do 160 stopni,
biszkopt piec ok.40 minut, do suchego patyczka. Wszystko zależy od piekarnika, ale każdy raczej zna swój sprzęt :)Gdy ciasto się upiecze, czas na kluczowy moment: formę z gorącym
ciastem należy upuścić z wysokości ok. 60cm.
Potem znów wstawić do wyłączonego piekarnika i studzić przy uchylonych drzwiczkach.Gdy
biszkopt całkowicie wystygnie, można wyjąć go z formy i przekroić na 3 blaty. Ciasto rośnie wysokie, do krawędzi
boków. Przepis na
biszkopt pochodzi z MW.Schłodzoną
śmietanę ubijać na sztywno, dodając pod koniec
cukier puder wymieszany ze śmietanfixem. Odłożyć część
śmietany do dekoracji i dodać czarny barwnik, wymieszać.
Zimny
biszkopt przekroić na 3 części. Dolną nasączyć częścią mieszanki ciepłej
wody,
soku z cytryny,
cukru i
wódki. Posmarować
dżemem, białą
śmietaną i ułożyć pokrojone w plasterki
truskawki. Przykryć drugim blatem ciasta i czynności te powtórzyć. Znów przykryć
biszkoptem. Ten wysmarować równo czarną
śmietaną. Boki
tortu wyrównać białą
śmietaną, a na wierzchu za pomocą rękawa cukierniczego narysować wzór Punishera. Warto tu wspomóc się internetem :)Tort schłodzić i można podawać gościom.
Niestety, zdjęcia ukrojonego kawałka toru nie udało się zrobić.. Czarny
biszkopt zrobił taką furorę, że nikt nie pomyślał o aparacie. Musicie uwierzyć mi na słowo, że był w środku naprawdę czarny :)