Wykonanie
Mule nie należą do taniego dania, ale myślę że raz w życiu można się pokusić i spróbować tego rarytasu. Dla niektórych może być to nie małe wyzwanie, gdyż sam widok jest czasami odrażający czy obrzydliwy. Jednak te niewielkie
małże wprost zachwycają swoim smakiem.Aby mule były w pełni świeże i cieszyły się smakiem wybieramy tylko te z zamkniętą muszlą. Wszelkie otwarte lub uszkodzone muszle należy wyrzucić. Muszlę, które po ugotowaniu nie otworzyły się również należy wyrzucić.Mule bardzo szybko
tracą świeżość, dlatego najlepiej jeść je odrazu w dniu zakupu.Idealnie komponują się z różnymi składnikami np.
szalotką,
białym winem czy cydrem.Do tej
pory mule przygotowywałem dwa
razy, jedne w
białym winie zaś drugie w cydrze. W cydrze bardziej przypadły mi do gustu i dlatego tym przepisem dziele się z
wami. Przepis pochodzi z restauracji Francja elegancja, gdzie przeprowadzone były kuchenne rewolucje.Składniki:- kg muli-
natka pietruszki-
bagietkaSkładniki na sos cydrowy:- szklanka cydru- szklanka słodkiej
śmietany-
por poszatkowany- pieczone
jabłkoSkładniki na beszamel- 4 łyżki
masła- 4 łyżki
mąki- około 3 szklanki
mleka-
ser camembert-
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowaPrzygotowanie:Sos cydrowy: Do garnka wlewamy trochę
wody i
śmietanę. Dodajemy poszatkowany
por i wlewamy cydr. Gotujemy przez około 2 minuty, dodajemy pieczone
jabłko i miksujemy wszystko blenderem.
Sos beszamelowy: Garnek stawiamy na ogniu. Do garnka dodajemy
masło,
mąkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się składników. Cały czas mieszając dodajemy po trochu
mleka a na koniec
ser camembert. Przyprawiamy
solą,
pieprzem oraz
gałką muszkatołową do smaku.Oba sosy łączymy ze sobą tzn do gęstego sosu dolewamy rzadki.Do przygotowanego sosu wkładamy wyczyszczone mule i gotujemy pod przykryciem przez około5 minut. Podczas gotowania potrząsamy garnkiem, tak by wszystkie mule się otworzyły. Mule, które się nie otworzyły należy wyrzucić.Na talerz wykładamy mule, polewamy obficie sosem i posypujemy
natką pietruszki.Podajemy ze świeżą, chrupiącą
bagietką.
