Wykonanie
Takiego
chleba z pewnością nie jedliście. Dla mnie dodatek
orzechów do
pieczywa jakoś nie pasuje. Tzn nie pasował, bo ten chlebek okazał się być fenomenalny. Jeden z łatwiejszych jaki miałam przyjemność przygotować. Dodatek prażonych
orzechów i pestek dyni nadaje mu nieziemskiego smaku i aromatu. A jak pięknie pachnie podczas pieczenia;)Orkisz zawiera znacznie więcej
białka niż ziarna pszenicy, gluten zawarty w orkiszu jet również lepiej przyswajalny. Orkisz to także bogate źródło witaminy A i E oraz selenu, miedzi oraz cynku.

A teraz trochę z innej
beczki ;)Moi
Drodzy, jak wiecie (albo i nie) własnie rozpoczęłam współpracę z firmą Kłos- Pol . Jest to firma z wieloletnim doświadczeniem, specjalizująca się w produkcji
mąki żytniej różnych typów. Oferta sklepu internetowego firmy jest bardzo bogata, oprócz mąk możecie dostać na stronie także
otręby,
kasze,
oleje, pestki, ziarna,
przyprawy,
płatki a także różnego rodzaju dodatki niezbędne do domowej produkcji
pieczywa, na stronie firmy można się zaopatrzyć również w
herbatki.Firma Kłos- Pol to rzetelna, kompleksowa a przede wszystkim miła obsługa przy bardzo dobrych jakościowo produktach.Własnie z tego miejsca chciałam podziękować firmie Kłos- Pol za okazane zaufania i uprzejmość skierowaną w stronę mojej osoby i bloga, mam nadzieję, że nasza współpraca okaże się bardzo
owocna.Składniki:400 g
mąki orkiszowej typ 1850 (Kłos- Pol)2 szklanki letniej przegotowanej
wodyłyżeczka
drożdży instantłyżeczka
soli30 g
orzechów włoskich40 g nasion dyni
mak do oprószenia
masło do posmarowania blaszkiWykonanie:
Mąkę przesiać i przesypać do miski.
Orzechy oraz nasiona dyni podprażyć na suchej patelni, następnie pokroić je na mniejsze kawałki. Do
mąki dodać
sól,
drożdże,
orzechy i
dynie a także
wodę, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do podwojenia objętości. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przemieszać jeszcze raz i przełożyć je do dobrze wysmarowanej
masłem blaszki (jeżeli używamy formy silikonowej nie trzeba jej smarować).
Chleb pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, następnie zwilżyć go
wodą i obsypać
makiem. Następnie nagrzać piekarnik do 220 stopni i piec w nim chlebek przez około 30 minut, po tym czasie temperaturę zniżyć do 200 stopni i dopiec go jeszcze przez około 5 minut.Smacznego;)