Wykonanie

Oryginalnie powinny być 'rogaliki owsiane' . Dlaczego?Przepis pochodzi z bloga dziewczyn Candy Pandas . Dziewczyny do zrobienia rogalików użyły
mąki owsianej,ja za to miałam sporo
mąki orkiszowej więc,,tak wyszło :PRogaliki nadziałam powidłami,część
czekoladą..inaczej dziecko nie dałoby mi żyć!Rogaliki posypałam wiórkami kokosowymi i
cukrem trzcinowym. Pycha !Składniki:300 g
mąki może być owsiana albo orkiszowa200 ml ciepłego
mlekajajko40 g
masła1 łyżeczka
soku z cytrynyok 1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
ksylitolu2-3 szczypty
kurkumybiałko do posmarowania
rogaliulubiony
dżem,powidła najlepiej domowecoś do posypania
Masło rozpuść,odstaw by przestygło.
Drożdże wymieszaj z odrobiną
mleka,
ksylitolem i 3 łyżkami
mąki. Odstaw w ciepłe miejsce aby
drożdże zaczęły pracować.
Jajko roztrzep z
solą,dodaj
sok z cytryny,
kurkumę,
masło i pozostałe
mleko.Po czym dodaj
mąkę i
drożdże. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło, ok. 30-40 minut.Gdy ciasto już nam ładnie wyrośnie dzielimy sobie ciasto na kilka części (w zależności jak duże mają być rogaliki 2-4 części). Następnie każdy kawałek ciasta rozwałkujemy i wycinamy trójkąty. Na każdy trójkąt kładziemy nasze nadzienie i zwijamy rogaliki.Rogaliki smarujemy roztrzepanym
białkiem i posypujemy np. wiórkami kokosowymi.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C. przez ok. 20 minut.