Wykonanie
Grudzień wita nas deszczem ze śniegiem i wiatrem, więc trzeba go jakoś sobie umilić. Dziś mam dla Was delikatny sernik z
żurawiną, na
czekoladowym spodzie. Lekko prosto i pysznie.

Spód:150 g.
masła100 g.
czekolady gorzkiej lub
mlecznej3 łyżki
cukru2
jaja90 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaCzekoladę i
masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
Jajka ucieramy z
cukrem na puszystą biała masę, wlewamy ostudzoną
czekoladę i znów miksujemy. Wsypujemy
mąkę z proszkiem, mieszamy całość dokładnie i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 15 minut w 180 st. C
Ser:1000 g
twarogu dobrej jakości5
jajek100 g
masła1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej1/2 szklanki
cukr2 łyżeczki
cukru z prawdziwą
waniliąsuszona żurawina ok 1 szklankiMiękkie
masło ucieramy z
cukrem, gdy masa będzie gładka dodajemy po jednym
jajku i dalej ucieramy (czasem masa po dodaniu
jajek wygląda na zważoną, ale nie ma co się tym przejmować, wszystko się uda). Następnie, nie przerywając miksowania, dodajemy partiami
ser, a na koniec obie
mąki i
cukier z
wanilią. Wsypujemy
żurawinę (lub inne ulubione
bakalie). Mieszamy, wykładamy na podpieczony spód i pieczmy. Ja piekłam w 160 st. C przez 60 minut.


