ßßß
Składniki (dla 4 osób)300g mąki150g mleka2 jajkaŁyżeczka proszku do pieczeniaŁyżeczka pasty waniliowej50g cukru trzcinowego3 bardzo dojrzałe bananyOlej rzepakowy do smażeniaSos czekoladowy100g gorzkiej czekolady50ml śmietany kremówki 30%PrzygotowaniePrzesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko, jaja, cukier i wanilię zmiksuj na gładką masę.Banany obierz i rozgnieć widelcem lub zmiksuj w blenderze. Dodaj do ciasta, wymieszaj.Rozgrzej dużą patelnię o grubym dnie, posmaruj ją odrobiną oleju. Za pomocą małej chochelki odmierzaj porcje ciasta i smaż po 2 minuty z każdej strony.W małym garnuszku zagotuj śmietankę, dodaj połamaną na małe kawałki czekoladę, podgrzewaj przez chwilę, po czym odstaw, aż składniki się połączą.Placuszki podawaj z gorącym sosem czekoladowym.Smacznego!Zobacz także:Bananowe muffinki w dwóch wersjach