ßßß Cookit - przepis na Sałatka ryżowa ze szparagami

Sałatka ryżowa ze szparagami

nazwa

Wykonanie

Kolejny pomysł na szparagi – pyszna, pożywna sałatka. Nie jest to jednak przysmak dla wszystkich – z doświadczenia wiem, że są tacy, dla których specyficzny smak i aromat oleju sezamowego jest nie do zaakceptowania. Jeśli więc należysz do tej grupy, nie chcesz ryzykować, albo po prostu nie masz pod ręką oleju sezamowego – użyj więcej oliwy, kolendrę zastąp natką pietruszki, a sezam pestkami słonecznika. Będzie to co prawda zupełnie inna sałatka, ale równie pyszna.
Składniki
100g ryżu (najlepiej basmati lub jaśminowego)
Pęczek białych szparagów
Pęczek kolendry
Łyżeczka nasion sezamu
Limonka
Łyżka oleju sezamowego
2 łyżki oliwy
Sól, pieprz
Przygotowanie
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowanie.
Odłam twarde końce szparagów i obieraczką do warzyw zdejmij z nich łykowatą skórkę.
Ugotuj szparagi – najlepiej na parze. 4-6 minut (w zależności od grubości szparagów) na pewno wystarczy.
Kiedy ryż nieco przestygnie, pokrój szparagi na centymetrowe kawałki, posiekaj kolendrę i wymieszaj z ryżem.
Przygotuj sos: wyciśnij sok z limonki, dodaj olej sezamowy, oliwę i nasiona sezamu. Wymieszaj i dodaj do sałatki.
Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem i odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
Smacznego!
Zobacz także:
Panzanella ze szparagami
Ognista sałatka z fasolką
Orientalna sałatka z nasionami sezamu
Źródło:http://mammadeli.com/2014/05/17/salatka-ryzowa-ze-szparagami