ßßß
Składniki100g ryżu (najlepiej basmati lub jaśminowego)Pęczek białych szparagówPęczek kolendryŁyżeczka nasion sezamuLimonkaŁyżka oleju sezamowego2 łyżki oliwySól, pieprzPrzygotowanieUgotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowanie.Odłam twarde końce szparagów i obieraczką do warzyw zdejmij z nich łykowatą skórkę.Ugotuj szparagi – najlepiej na parze. 4-6 minut (w zależności od grubości szparagów) na pewno wystarczy.Kiedy ryż nieco przestygnie, pokrój szparagi na centymetrowe kawałki, posiekaj kolendrę i wymieszaj z ryżem.Przygotuj sos: wyciśnij sok z limonki, dodaj olej sezamowy, oliwę i nasiona sezamu. Wymieszaj i dodaj do sałatki.Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem i odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.Smacznego!
Zobacz także:Panzanella ze szparagamiOgnista sałatka z fasolkąOrientalna sałatka z nasionami sezamu