Wykonanie
Kolejny pomysł na
szparagi – pyszna, pożywna
sałatka. Nie jest to jednak przysmak dla wszystkich – z doświadczenia wiem, że są tacy, dla których specyficzny smak i aromat
oleju sezamowego jest nie do zaakceptowania. Jeśli więc należysz do tej grupy, nie chcesz ryzykować, albo po prostu nie masz pod ręką
oleju sezamowego – użyj więcej
oliwy,
kolendrę zastąp
natką pietruszki, a
sezam pestkami słonecznika. Będzie to co prawda zupełnie inna
sałatka, ale równie pyszna.

Składniki100g
ryżu (najlepiej basmati lub jaśminowego)Pęczek białych
szparagówPęczek
kolendryŁyżeczka nasion
sezamuLimonkaŁyżka
oleju sezamowego2 łyżki
oliwySól,
pieprzPrzygotowanieUgotuj
ryż zgodnie z instrukcją na opakowanie.Odłam twarde końce
szparagów i obieraczką do warzyw zdejmij z nich łykowatą skórkę.Ugotuj
szparagi – najlepiej na parze. 4-6 minut (w zależności od grubości
szparagów) na pewno wystarczy.Kiedy
ryż nieco przestygnie, pokrój
szparagi na centymetrowe kawałki, posiekaj
kolendrę i wymieszaj z
ryżem.Przygotuj sos: wyciśnij
sok z limonki, dodaj
olej sezamowy,
oliwę i nasiona
sezamu. Wymieszaj i dodaj do sałatki.Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw
solą i
pieprzem i odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.Smacznego!

Zobacz także:Panzanella ze
szparagamiOgnista
sałatka z
fasolkąOrientalna
sałatka z nasionami
sezamu