ßßß Cookit - przepis na Panzanella ze szparagami

Panzanella ze szparagami

nazwa

Wykonanie

W sezonie szparagi pojawiają się na moim stole jako samodzielna przekąska, element dania głównego, składnik zup no i oczywiście w sałatkach. Klasyczna toskańska panzanella była tu oczywiście tylko inspiracją – nie traktuj nazwy zbyt dosłownie. W każdym razie – sałatka jest pyszna. Chrupiące grzanki, wspaniałe szparagi o orzechowym posmaku, fantastyczny ser (użyj koniecznie oryginalnej holenderskiej goudy, a nie tłustego polskiego odpowiednika).
Składniki (2 porcje)
Pęczek zielonych szparagów
Pęczek bazylii
1/2 czerstwej bagietki pszennej
Łyżeczka suszonego tymianku
100g dojrzałego holenderskiego sera gouda
3 łyżki oliwy + odrobina do skropienia grzanek
Łyżka czerwonego octu winnego
Łyżeczka musztardy Dijon
Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Nastaw piekarnik na 200 stopni. Na dużym ogniu bardzo mocno rozgrzej patelnię do grillowania – około 5 minut.
Odłam i wyrzuć zdrewniałe końcówki szparagów, dokładnie je umyj. Smaż szparagi około 8 minut, przewracając od czasu do czasu. Nie dodawaj oliwy na patelnię!
Bagietkę pokrój na dość cienkie kromki. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop odrobiną oliwy, posyp tymiankiem i solą. Piecz około 6-8 minut (zależy, jak bardzo zrumienione grzanki lubisz).
Ser pokrój na niewielkie kawałki, zerwij z łodyżek listki bazylii. Usmażone szparagi pokrój na kawałki wielkości palca.
Przygotuj dressing – w miseczce wymieszaj oliwę, ocet i musztardę. Dopraw solą i pieprzem.
Połącz wszystkie składniki sałatki, tuż przed podaniem polej dressingiem.
Smacznego!
Zobacz także:
Panzanella
Szparagi w szlafrokach
Szparagi z dressingiem musztardowym
Źródło:http://mammadeli.com/2014/05/03/panzanella-ze-szparagami