Wykonanie
W sezonie
szparagi pojawiają się na moim
stole jako samodzielna przekąska, element dania głównego, składnik zup no i oczywiście w sałatkach. Klasyczna toskańska panzanella była tu oczywiście tylko inspiracją – nie traktuj nazwy zbyt dosłownie. W każdym razie –
sałatka jest pyszna. Chrupiące grzanki, wspaniałe
szparagi o
orzechowym posmaku, fantastyczny
ser (użyj koniecznie oryginalnej holenderskiej goudy, a nie tłustego polskiego odpowiednika).

Składniki (2 porcje)Pęczek
zielonych szparagówPęczek
bazylii1/2 czerstwej
bagietki pszennejŁyżeczka suszonego
tymianku100g dojrzałego holenderskiego
sera gouda3 łyżki
oliwy + odrobina do skropienia grzanekŁyżka czerwonego
octu winnegoŁyżeczka
musztardy Dijon
Sól morska, świeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowanieNastaw piekarnik na 200 stopni. Na dużym ogniu bardzo mocno rozgrzej patelnię do grillowania – około 5 minut.Odłam i wyrzuć zdrewniałe końcówki
szparagów, dokładnie je umyj. Smaż
szparagi około 8 minut, przewracając od czasu do czasu. Nie dodawaj
oliwy na patelnię!
Bagietkę pokrój na dość cienkie kromki. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
skrop odrobiną
oliwy, posyp
tymiankiem i
solą. Piecz około 6-8 minut (zależy, jak bardzo zrumienione grzanki lubisz).
Ser pokrój na niewielkie kawałki, zerwij z łodyżek listki
bazylii. Usmażone
szparagi pokrój na kawałki wielkości palca.Przygotuj dressing – w miseczce wymieszaj
oliwę,
ocet i
musztardę. Dopraw
solą i
pieprzem.Połącz wszystkie składniki sałatki, tuż przed podaniem polej dressingiem.Smacznego!Zobacz także:Panzanella
Szparagi w szlafrokach
Szparagi z dressingiem
musztardowym