ßßß
Składniki (2 porcje)Pęczek zielonych szparagówPęczek bazylii1/2 czerstwej bagietki pszennejŁyżeczka suszonego tymianku100g dojrzałego holenderskiego sera gouda3 łyżki oliwy + odrobina do skropienia grzanekŁyżka czerwonego octu winnegoŁyżeczka musztardy DijonSól morska, świeżo zmielony czarny pieprzPrzygotowanieNastaw piekarnik na 200 stopni. Na dużym ogniu bardzo mocno rozgrzej patelnię do grillowania – około 5 minut.Odłam i wyrzuć zdrewniałe końcówki szparagów, dokładnie je umyj. Smaż szparagi około 8 minut, przewracając od czasu do czasu. Nie dodawaj oliwy na patelnię!Bagietkę pokrój na dość cienkie kromki. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop odrobiną oliwy, posyp tymiankiem i solą. Piecz około 6-8 minut (zależy, jak bardzo zrumienione grzanki lubisz).Ser pokrój na niewielkie kawałki, zerwij z łodyżek listki bazylii. Usmażone szparagi pokrój na kawałki wielkości palca.Przygotuj dressing – w miseczce wymieszaj oliwę, ocet i musztardę. Dopraw solą i pieprzem.Połącz wszystkie składniki sałatki, tuż przed podaniem polej dressingiem.Smacznego!Zobacz także:PanzanellaSzparagi w szlafrokachSzparagi z dressingiem musztardowym