ßßß
Składniki6 szklanek mąki pszennej razowej25g świeżych drożdży2 szklanki mleka2 łyżki cukru pudruŁyżka passaty (przecieru pomidorowego – nie koncentratu!)3 suszone pomidory5 łyżek oliwy ze słoiki z pomidorami5 łyżek czystej oliwyCebula2 łyżeczki soliPrzygotowanieDrożdże pokrusz i rozpuść w niepełnej szklance ciepłego mleka.Pozostałe mleko wymieszaj z passatą i oliwami.Do dużej miski przesiej mąkę, wsyp sól, cukier. W środku łyżką zrób dołek.Wlej do dołka rozpuszczone drożdże z mlekiem i mleko z passatą i oliwami, wymieszaj.Czystymi dłońmi wyrób gładkie, elastyczne ciasto – zajmie to co najmniej kwadrans.Wyrobione ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.Posiekaj cebulę i suszone pomidory.Kiedy ciasto wyrośnie, delikatnie wgnieć suszone pomidory i cebulę.Uformuj z ciasta cztery okrągłe bochenki i ułóż je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, by zachować odstęp między bochenkami.Przykryj chleby ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 15-20 minut.W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni.Wyrośnięte chlebki piecz w gorącym piekarniku przez 45 minut.Smacznego!Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia 11/2013Zobacz także:Chleb razowy na drożdżachChleb żytni na zakwasieDomowy chleb orkiszowy