Wykonanie
Zapach, jaki unosi się w powietrzu w czasie pieczenia domowego
chleba, jest niepowtarzalny. Smak własnego wypieku – nieporównywalny z tym z piekarni czy marketu. Najchętniej jadłabym tylko domowy
chleb, ale nie zawsze mam czas, aby go upiec. Tym razem sięgnęłam po nowy przepis –
chleb pszenny razowy z
suszonymi pomidorami. Pyszna odmiana.

Składniki6 szklanek
mąki pszennej razowej25g świeżych
drożdży2 szklanki
mleka2 łyżki
cukru pudruŁyżka passaty (
przecieru pomidorowego – nie koncentratu!)3
suszone pomidory5 łyżek
oliwy ze słoiki z
pomidorami5 łyżek czystej
oliwyCebula2 łyżeczki
soliPrzygotowanie
Drożdże pokrusz i rozpuść w niepełnej szklance ciepłego
mleka.Pozostałe
mleko wymieszaj z passatą i
oliwami.Do dużej miski przesiej
mąkę, wsyp
sól,
cukier. W środku łyżką zrób dołek.Wlej do dołka rozpuszczone
drożdże z
mlekiem i
mleko z passatą i
oliwami, wymieszaj.Czystymi dłońmi wyrób gładkie, elastyczne ciasto – zajmie to co najmniej kwadrans.Wyrobione ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.Posiekaj
cebulę i
suszone pomidory.Kiedy ciasto wyrośnie, delikatnie wgnieć
suszone pomidory i
cebulę.Uformuj z ciasta cztery okrągłe bochenki i ułóż je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, by zachować odstęp
między bochenkami.Przykryj
chleby ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 15-20 minut.W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni.Wyrośnięte
chlebki piecz w gorącym piekarniku przez 45 minut.Smacznego!Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia 11/2013Zobacz także:
Chleb razowy na drożdżach
Chleb żytni na zakwasieDomowy
chleb orkiszowy