ßßß Cookit - przepis na Chleb razowy z suszonymi pomidorami

Chleb razowy z suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Zapach, jaki unosi się w powietrzu w czasie pieczenia domowego chleba, jest niepowtarzalny. Smak własnego wypieku – nieporównywalny z tym z piekarni czy marketu. Najchętniej jadłabym tylko domowy chleb, ale nie zawsze mam czas, aby go upiec. Tym razem sięgnęłam po nowy przepis – chleb pszenny razowy z suszonymi pomidorami. Pyszna odmiana.
Składniki
6 szklanek mąki pszennej razowej
25g świeżych drożdży
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru pudru
Łyżka passaty (przecieru pomidorowego – nie koncentratu!)
3 suszone pomidory
5 łyżek oliwy ze słoiki z pomidorami
5 łyżek czystej oliwy
Cebula
2 łyżeczki soli
Przygotowanie
Drożdże pokrusz i rozpuść w niepełnej szklance ciepłego mleka.
Pozostałe mleko wymieszaj z passatą i oliwami.
Do dużej miski przesiej mąkę, wsyp sól, cukier. W środku łyżką zrób dołek.
Wlej do dołka rozpuszczone drożdże z mlekiem i mleko z passatą i oliwami, wymieszaj.
Czystymi dłońmi wyrób gładkie, elastyczne ciasto – zajmie to co najmniej kwadrans.
Wyrobione ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Posiekaj cebulę i suszone pomidory.
Kiedy ciasto wyrośnie, delikatnie wgnieć suszone pomidory i cebulę.
Uformuj z ciasta cztery okrągłe bochenki i ułóż je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, by zachować odstęp między bochenkami.
Przykryj chleby ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 15-20 minut.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
Wyrośnięte chlebki piecz w gorącym piekarniku przez 45 minut.
Smacznego!
Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia 11/2013
Zobacz także:
Chleb razowy na drożdżach
Chleb żytni na zakwasie
Domowy chleb orkiszowy
Źródło:http://mammadeli.com/2014/04/27/chleb-razowy-z-suszonymi-pomidorami